Pea kolmandik töökohtadest Eestis on tehisintellekti revolutsiooni tõttu ohus (3)

PM Majandus
Copy
Tehisintellekt. Pilt on illustreeriv
Tehisintellekt. Pilt on illustreeriv Foto: Blue Planet Studio/Shutterstock

OECD teatas teisipäeval, et rohkem kui veerand OECD töökohtadest sõltub oskustest, mida saab eelseisva tehisintellekti revolutsiooni käigus kergesti automatiseerida, ning töötajad kardavad, et võivad kaotada oma töökoha tehisintellekti tõttu, vahendab Reuters.

Kõige suurema automatiseerimisohuga töökohad moodustavad Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) riikides keskmiselt 27% tööjõust, kusjuures Ida-Euroopa riigid on kõige enam ohustatud, teatas Pariisis asuv organisatsioon oma tööhõiveprognoosis 2023. aastaks. 

OECD andmetel on Eestis 30% töökohtadest suures ohus, olles sellega 38 arenenud riigi seas kümnendal kohal.

Kõrgeima riskiga töökohad on määratletud kui töökohad, kus enam kui veerand vajalikest oskustest on tehisintellekti ekspertide sõnul kergelt automatiseeritavad.

Seni on vähe tõendeid selle kohta, et tehisintellekti esilekerkimine avaldab märkimisväärset mõju töökohtadele, kuid see võib olla tingitud sellest, et revolutsioon on alles algusjärgus, ütles OECD.

Kasu ja riskid sõltuvad vastuvõetavatest meetmetest

OECD eelmise aasta uuringust selgus, et kolm töötajat viiest kardavad, et nad võivad järgmise 10 aasta jooksul kaotada oma töökoha tehisintellekti tõttu. 

Uuring hõlmas 5300 töötajat 2000 ettevõttes, mis tegutsevad seitsme OECD riigi tootmis- ja finantsvaldkonnas. Samas viidi antud uuring läbi veel enne geneeriva tehisintellekti, nagu ChatGPT, plahvatuslikku esilekerkimist.

Vaatamata ärevusele tehisintellekti tuleku ees, ütles kaks kolmandikku juba sellega töötavatest töötajatest, et automatiseerimine on muutnud nende töö vähem ohtlikuks või tüütuks.

«See, kuidas tehisintellekt mõjutab lõppkokkuvõttes töötajaid töökohas ja kas kasu kaalub üles riskid, sõltub meie poolt rakendatavatest meetmetest,» ütles OECD peasekretär Mathias Cormann pressikonverentsil.

«Valitsused peavad aitama töötajatel valmistuda muutusteks ja kasutada ära võimalusi, mis tehisintellektiga kaasnevad,» jätkas ta.

OECD sõnul võivad miinimumpalgad ja kollektiivläbirääkimised aidata leevendada survet, mida tehisintellekt võib avaldada palkadele, samal ajal kui valitsused ja reguleerivad asutused peavad tagama, et töötajate õigusi ei kahjustata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles