Euribor pigistab: pered, kes tahtsid osta kolmetoalise korteri, peavad leppima kahetoalisega

PM Majandus
Copy
Mäepealse tänava kortermajad. Pilt on illustreeriv
Mäepealse tänava kortermajad. Pilt on illustreeriv Foto: Mihkel Maripuu / Postimees Grupp

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase hinnangul on euribori tipnemine sügisel pigem optimistlik stsenaarium ja intresside jätkuv tõus avaldab omakorda tugevat mõju kinnisvaraturule.

«Kolm kuud tagasi arvati, et inflatsioon aeglustub kiiremini, kui me seda täna juhtumas näeme,» märkis Rebane. Tema selgitusel tõstetakse euribori selleks, et inimestel jääks vähem raha tarbimiseks ja kaupmehed hoiaksid hindu rohkem kontrolli all. «Paraku on rahatrükiajastu inimeste meelsust nii tugevalt mõjutanud, et tarbimisharjumuste muutmine on osutunud senisest keerulisemaks,» tõdes ta.

Tarbimise langus on nii Eestis kui ka mujal maailmas olnud oodatust väiksem. Inflatsioon on aeglustunud ja selle tulemusena on inimeste reaalpalk viimastel kuudel hakanud kasvama. Seega on tarbimise vähenemine Rebase hinnangul põhimõtteliselt läbi saanud ja ettevõtjatel pole põhjust hinda langetada, kui nõudlus püsib samal tasemel. See omakorda tähendab, et inflatsiooni aeglustamiseks võib tarvis minna järgmisi samme ja see võib kaasa tuua võimaliku töötuse kasvu. «Esimesed ettevõtted on juba koondamisest teatanud ja sügise poole võib neid veelgi lisanduda,» ennustas ta.

Tekkinud olukord avaldab tugevat mõju kinnisvaraturule, mistõttu jätkub Rebase sõnul tõenäoliselt uusarenduste madal ehitustempo. «Uue kinnisvara müügitsükkel kestab tavaliselt 12–18 kuud ja seetõttu pole languse mõju statistikas veel nii tugevalt tuntav. Selle aasta lõpuni toimub turul tagantjärele tehtud tehingute vormistamisi,» kirjeldas ta.

Kuna ehitushind on jätkuvalt kõrge ja laenuvõtjate maksevõimekus on vähenenud, pole arendajatel põhjust koppa maasse lüüa. Erandiks on luksuskinnisvara, kus korterite nõudluse vähenemist ei ole nii palju näha. «Need pered, kes tahtsid osta kolmetoalise korteri, peavad täna leppima kahetoalisega. Kui sinna ei mahuta, jäetakse tehing tegemata, sest turule sisenemine on muutunud keerulisemaks kui kümme aastat tagasi,» lisas Rebane.

Eesti kontekstis avaldab niinimetatud ujuv intress laenumaksjatele tugevat survet, seetõttu leiab Rebane, et euribori tõus pole veel täit mõju avaldanud. «Kuna Eesti kontekstis räägime ujuvast intressist, tasub kodulaenu teenindavatel inimestel vaim sügiseks valmis panna,» toonitas eraisikute panganduse juht.

Keeruline olukord ei puuduta ainult koduostjaid, vaid ka kinnisvarainvestoreid, kes kõrge euribori tõttu üürikorteritesse raha paigutama ei kipu. Küll aga on üüriturule sisenenud esimesed üürikorterite arendajad. «Ehitada maja valmis ja korterid üürile paisata on praegustes tingimustes üks võimalus ja alternatiiv,» märkis Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles