Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonid näitasid, et kulda tuleb hoida kodumaal

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Keskpangad eelistavad üha enam hoida kulda kodumaal
Keskpangad eelistavad üha enam hoida kulda kodumaal Foto: Reuters/ScanPix

Üha rohkemate riikide keskpangad ja riiklike rikkusefondid viivad finantskeskustest kulda ja välisvaluuta reserve koju, kuna Lääne kehtestatud sanktsioonid Venemaa vastu näitasid piltlikult kätte, et kuld võib ju tore olla, kuid kui see on mujal, ei pruugi saada seda kasutada.

Kogu maailmas vaatavad keskpangad ja riiklikud investeerimisfondid üle strateegiaid seoses kõrge inflatsiooni ja kasvanud geopoliitiliste riskidega, selgub Invesco uuringust.

Kokku osales küsitluses 85 riikliku investeerimisfondi ja 57 keskpanka. Neist 85 protsenti leidis, et järgmise kümne aasta inflatsioon tuleb möödunust kiirem, kirjutab Reuters.

Praeguses olukorras loetakse headeks investeeringuteks kulda ja arenevate riikide võlakirju. Ent mõju avaldab ka see, et lääs külmutas mullu 640 miljardi dollari ulatuses Venemaa keskpanga kulla- ja valuutareserve vastuseks Venemaa täieulatuslikule sõjale Ukrainas.

Küsitlus näitas, et keskpangad on pretsedenditult mures sanktsioonide kehtestamise pärast. Ligi 60 protsenti leidis, et kuld on atraktiivsem kui varem. Kui 2020. aastal otsustasid reserve kodumaal hoida pooled vastanutest, siis nüüd soovib kodumaal reserve hoida juba 68 protsenti. Lisaks soovitatakse reserve hajutada, et USA dollari osa oleks väiksem.

«Kui see on minu kuld, siis ma tahaks seda kodus hoida,» võttis tulemuste kokku Invesco ametlike institutsioonide juht Rod Ringrow. «Seda mantrat oleme kuulnud juba üle aasta.»

Kuigi juba seitse protsenti küsitletuist leidis, et kasvav võlakoorem on USA dollarile negatiivne, ei näe pea keegi dollarile alternatiivi. Kui mullu arvas 29 protsenti, et selleks võiks olla Hiina jüaan, siis nüüd on sellise arvamuse esindajate arv kahanenud 18 protsendile.

Ligi 80 protsenti arvas, et kümne aasta suurim risk on geopoliitilised pinged. 12 kuu perspektiivis nägi 83 protsenti, et suurim risk on inflatsioon.

Kuna Hiina pärast kardetakse, on juba teist aastat järjest atraktiivseim riik investeerimiseks India. Samas on trend ehitada tehaseid klientide lähedale, mistõttu on kasvanud Mehhiko, Indoneesia ja Brasiilia populaarsus.

Hiina, Ühendkuningriik ja Itaalia on vähem atraktiivsed, kuna intressimäärad on kasvanud ühes kodust töötamisega. Samuti ostetakse rohkem internetis, mille tõttu pole ka sealne kinnisvara enam niivõrd huvitav varaklass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles