RAHA TULEB Kütusemüüja kasum hüppas kõvasti

BNS
Copy
Tankla
Tankla Foto: Tairo Lutter

Neste Eesti ASi müügitulu oli 2022. aastal 254,8 miljonit eurot, 2021. aastaga võrreldes 27,5 protsenti rohkem, ja ettevõtte puhaskasum oli 2,6 miljonit eurot, 76,8 protsenti rohkem kui aasta varem.

2022. aastal mõjutasid maailma kütuseturgu enim Ukraina sõja sündmused, mis avaldasid tugevat mõju ka Eesti turule, selgitas juhtkond majandusaasta aruandes. Euroopa Liidu sanktsioonid Venemaale panid mitmed Euroopa rafineerimistehased loobuma Venemaa päritolu toormest ning ümber kujundama seniseid tarneahelaid. Suurenenud nõudlus mitte-Venemaa toornafta järele ja Euroopa tehaste vähene tootmisvõimekus muutsid turud äärmiselt ebakindlaks, kiirendasid hinnatõusu ja tekitasid avalikke diskussioone võimalikust diislikütuse defitsiidi tekkimisest Euroopas.

Nafta globaalne hinnatõus viis kasvule ka kütuste jaehinnad Eestis, samuti olid Eesti tanklates müüginumbrid kuude lõikes äärmiselt muutlikud. Kogu aasta lõikes püsis diislikütuse müük 2021. aasta tasemel, kuid mootoribensiini tangiti 3,3 protsenti vähem, samas kui eriotstarbelise diislikütuse müük kasvas 5,5 protsenti. Diislikütuse müük oli Eestis 2022. aastal 831 miljonit liitrit, kusjuures hulgimüük langes, ent jaemüük kasvas. Eriotstarbelist diislikütust müüdi 103 miljonit liitrit ja mootoribensiinide müügimaht oli 270,5 miljonit liitrit.

5. detsembril kehtima hakanud määrusega keelas Eesti valitsus Venemaa toornafta ja naftatoodete ostu, importimise ja üleandmise Eestis, peatades sellega Vene päritolu kütuse müügivõimalused Eestis. Neste võttis aga juba 28. veebruaril vastu otsuse loobuda täielikult Venemaa nafta kasutamisest ja asendas Venemaa toornafta peamiselt teistest piirkondadest pärit toornaftaga, näiteks Põhjamere naftaga.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 46 inimest, ühe võrra vähem kui 2021. aastal. Tööjõukulud kasvasid sellele vaatamata 2 miljonilt eurolt 2,1 miljoni euroni.

Neste Eesti AS on kontserni Neste Oyj tütarettevõte, mis tegutseb autokütuste hulgi- ja jaemüüjana ning kütuseterminali haldajana. 2022. aasta lõpuks koosnes Neste Eesti jaemüügivõrk 62 automaatjaamast, ettevõte osutab Muuga sadamas ka vedelkütuse aktsiisilao teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles