Maaklerfirma toob Eestis turule uut liiki investeerimiskontod

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti maaklerfirma Lightyear asutajad Martin Sokk ja Mihkel Aamer.
Eesti maaklerfirma Lightyear asutajad Martin Sokk ja Mihkel Aamer. Foto: Sander Ilvest, Postimees

Tänasest avab maaklerfirma Lightyear Eestis investeerimiskontod mitme omanikuga ettevõtetele. Läbi selle saavad idufirmad ja ka suuremad ettevõtted investeerida maailma turgudele madalate tasudega ja teenida intressi investeerimata raha pealt kolmes valuutas, lukustamata raha teatud ajaperioodiks.

Praeguses majanduskeskkonnas on oluline hallata ettevõtte varasid targalt, sealhulgas nii investeeringuid kui ka seisva raha pealt teenitavat tootlust. Ettevõtete jaoks muutub järjest tähtsamaks, et kaasatud raha ja kasum ei kaotaks pangakontol seistes ajas väärtust. Võimalusi raha kuluoptimaalselt ettevõtte jaoks tööle panna on turul siiani olnud vähe, mistõttu kasutab enamik ettevõtteid selleks kohalike pankade tähtajalisi hoiuseid, millel on aga kindlad ajalised ja muud piirangud.

Tähtajaliste hoiuste intressimäärad sõltuvad enamasti kontol olevast rahasummast või hoiuseperioodist, pakkudes klientidele tihtipeale ebaausat tootlust. Nagu nimi viitab, on intressi teenimine piiratud ajakohustusega, lukustades ettevõtete raha kindlaks perioodiks – kui tahta raha enne tähtaega välja võtta, võib teenitud intressist vaid und näha. Lisaks on rahvusvaheliselt tegutsevatele ettevõtetele oluline intressi teenimine eri valuutade pealt. Eesti pangad pakuvad küll eurodes nomineeritud hoiustele enamasti kõrgemat tootlust, kuid teiste valuutade intressimäär, kui seda üldse pakutakse, on põhjendamatult madal.

Traditsiooniliselt on kohalike pankade ja turulolevate välismaaklerite kaudu investeerimiskonto avamine ettevõttele pikk ja keeruline protsess. Ligipääs globaalsetele börsiturgudele on olnud puudulik, kallis ja segase kasutajakogemusega ning konto loomine bürokraatlik protsess, mis võib kesta nädalaid, kui mitte kuid.

Lightyeari platvormi kaudu saavad ettevõtted investeerida ilma kontohooldus- ja peidetud tasudeta kogu investeerimisprotsessi jooksul. Äriklientidele on saadaval sama teenus mis eraisikutele: intressi teenimise võimalus investeerimata rahalt, multivaluuta konto, ligipääs tuhandetele USA ja Euroopa aktsiatele ja börsil kaubeldavatele fondidele (ETF) ning visualiseeritud informatsioon iga rakenduses leiduva instrumendi kohta.

Lightyeari intressimudel on läbipaistev – ettevõtte osa keskpankade baasintressimääradest on alati 0,75 protsenti ja ülejäänud kasum antakse edasi klientidele nii eurodes, USA dollarites kui ka Inglise naeltes. See valem tähendab, et intressimäärade tõustes võidavad sellest vaid Lightyeari kasutajad. Intressi teenimine ei ole piiratud ajakohustusega ja intress hakkab kliendile kogunema kohe pärast raha kontole laekumist.

Ärikonto avamise protsess on tasuta, kiire ja toimub vaid mõne klikiga rakendusesiseselt – protsess on automatiseeritud läbi platvormi ühilduse Eesti äriregistriga. Lisaks saab ärikliendist investor Lightyeari rakenduses registreerida endale LEI-koodi ja automatiseeritult täita W8-BEN-E USA maksuvormi.

«Investori ja tegevjuhina näen iga päev ettevõtteid, kellel ei ole mugavat või taskukohast ligipääsu investeerimaks maailmaturgudele. Lightyeari laiendus esialgsele ärikontode pakkumisele on oluline verstapost paljudele ettevõtetele, kes saavad tänasest oma raha enneolematult mugaval viisil investeerida. Oleme ka Salviga Lightyeari äriklientide seas. Konto loomise protsess oli tõesti lihtne ja sirgejooneline, nagu on seda kogu Lightyeari platvorm. Ettevõttena on meie jaoks tavainvesteeringute kõrval eriti huvitav võimalus teenida intressi investeerimata raha pealt ilma raha lukustamata,» kommenteeris Salvi tegevjuht ja ingelinvestor Taavi Tamkivi.

«Tahame Lightyeari ehitades tõestada, et investeerimine saab olla lihtsam, taskukohasem ja mugavam kõigile. Pärast suure valukoha lahendamist ühe omanikuga ettevõtetele, kes otsisid võimalusi investeerimaks maailmaturgudele, avanes meile kohe järgmine probleem. Täpselt sama tahavad teha ka suuremad ettevõtted, kellele on investeerimiskontode avamine ja rahalt ausa tootluse teenimine olnud veelgi keerulisem. Mul on tohutult hea meel, et saame tänasest Lightyearis pakkuda neile võimalust hoida oma raha kogu aeg töös – investeeringud maailmaturgudel ning investeerimata raha teenimas intressi,» lausus Lightyeari kaasasutaja ja tegevjuht Martin Sokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles