EL plaanib kohustuslikke tervisekontrolle eakatele autojuhtidele

PM Majandus
Copy
Autoroolis peab eakas autojuht arvestama, et vanuse kasvades aeglustub tema reageerimiskiirus ning halvenevad tähelepanu, kuulmine ja nägemine
Autoroolis peab eakas autojuht arvestama, et vanuse kasvades aeglustub tema reageerimiskiirus ning halvenevad tähelepanu, kuulmine ja nägemine Foto: Antje Teichmann / PantherMedia / Antje Teichmann

Euroopa Liit soovib, et üle 70-aastased inimesed peavad edaspidi iga viie aasta tagant läbima arstliku testi, et tõestada, et nad on endiselt võimelised autot juhtima, vahendab The Brussels Times.

 

Euroopa Komisjon, Euroopa Parlament ja Euroopa Ülemkogu arutavad juhiloa direktiivi muutmist. Selle direktiivi artikli 10 kaudu soovib komisjon kohustada liikmesriike piirama 70-aastaste ja vanemate juhtide juhilubade kehtivusaega viie aastani või vähem.

Sel viisil peaksid nad perioodiliselt meditsiiniliste testide abil tõendama, et nad on endiselt võimelised autot juhtima. Neilt võidakse ka nõuda täienduskursuste läbimist. 

Kõnealust juhilubade reformi soovitakse luua selleks, et suurendada liiklusohutust ja vähendada liiklusõnnetustes hukkunute arvu.

Seni on ELis riike, näiteks Saksamaa, kus ei toimu mingeid sõidukõlblikkuse kontrolle. Teisalt kontrollivad sellised riigid, nagu Hispaania, Taani ja ka Eesti, juba praegu regulaarselt sõidukõlblikkust alates teatud vanusest.

Näiteks peavad Eestis üle 65-aastased autojuhid läbima tervisekontrolli iga viie aasta tagant ning seadus võimaldab anda tervisetõendeid ka lühemaks kui viieks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles