ÜRO: üleilmsed eesmärgid võitluses vaesuse ja ebavõrdsusega on ohus

Copy
Manila üks suurimaid slumme Baseco, Filipiinidel
Manila üks suurimaid slumme Baseco, Filipiinidel Foto: JAM STA ROSA

Eesmärgid, mille maailm on seadnud äärmusliku vaesuse vastu võitlemisele, joogiveele ligipääsu parendamisele ja jätkusuutliku arengu suunas sammude tegemisele kogu inimkonna hüvanguks, on «ohus», ütles ÜRO esmaspäeval avaldatud ülevaates.

«Kui me praegu ei tegutse, võib Agenda 2030st saada epitaaf maailmast, mis võinuks olla,» hoiatab ÜRO peasekretär António Guterres hinnangus ÜRO jätkusuutlike arengueesmärkide kohta aastaks 2030.

2015. aastal võtsid ÜRO liikmesriigid vastu 17 eesmärki, et luua kogu maailma jaoks parem ja jätkusuutlikum tulevik selle kümnendi lõpuks.

«Kuid poolel teel 2030. aastani on see lubadus ohus,» seisab aruandes, milles märgitakse, et üle poole maailmast jääb tõenäoliselt maha ning säästva arengu eesmärgid on kadumas tahavaatepeeglisse.

Aruandes märgitakse, et eksperdid hindasid 140 säästva arengu eesmärkide raames kehtestatud sihtvaldkonda, alates tervishoiuteenuste kättesaadavusest ja kliimamuutuste vastasest võitlusest kuni ebavõrdsuse vastu võitlemise ja energia kättesaadavuse ühtlustamiseni.

Enam kui 30 protsendi eesmärkide puhul ei ole alates 2015. aastast täheldatud kas mingeid edusamme või on täheldatud isegi tagasilangust ja umbes poolte puhul on täheldatud mõõdukaid või tõsiseid kõrvalekaldeid soovitud arengusuundadest.

Näiteks lõpetas Covid-19 pandeemia äärmise vaesuse, mis on määratletud kui elamine vähem kui 2,15 dollari eest päevas, vähenemise.

Kuid praeguse tempo juures elab 2030. aastal endiselt 575 miljonit inimest sellistes tingimustes. See on küll võrreldes 2015. aastaga 30 protsenti vähem, kuid kaugel loodetud kadumisest, öeldakse aruandes.

«Šokeerivalt on maailm tagasi näljahäda tasemel, mida ei ole nähtud alates 2005. aastast,» seisab aruandes.

Umbes iga kolmas inimene (2,3 miljardit inimest) oli 2021. aastal silmitsi mõõduka või tõsise toidupuudusega ning laste alatoitlus on endiselt ülemaailmne probleem, märgitakse aruandes.

«Umbes 1,1 miljardit inimest elab praegu slummides või slummilaadsetes tingimustes, ja järgmise 30 aasta jooksul on oodata, et nende arv suureneb kahe miljardini,» seisab raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles