Milliseid aktsiaid soovitatakse noortele?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Z-põlvkond võiks panustada oluliste trendide võitjatele
Z-põlvkond võiks panustada oluliste trendide võitjatele Foto: PinPep SWNS / SCANPIX

Nagu ka varasemad põlvkonnad, näeb Z-põlvkond tuleviku aktsiates. Enam kui pooltel selle põlvkonna esindajatel on investeeringuid, 41 protsenti investeerib peamiselt üksikaktsiatesse, selgub CFA instituudi uuringust.

On see nüüd hea või halb, aga pooled investeerivad FOMO (fear of missing out, e.k ilmajäämishirm) tõttu ehk kartusest rikkaks saamist maha magada. Ega seegi erine varasematest investorite põlvkondadest.

Aga millised aktsiad on Z-põlvkonna esindajatele, uuris Finance Yahoo ekspertidelt. Tänavu on tehisintellekti aktsiad kõvasti kallinenud, kuna investorid hullusid helgest tulevikust unistades.

«See aasta on tehisintellekti aktsiate aasta,» ütles Mahoney varahaldusest Ken Mahoney, kes soovitas Z-põlvkonnale just Nvidiat ja Microsofti. Need on AI-buumi tähed.

Investeerid sellesse, millesse usud

Nvidia juhib tehisintellekti kasutuselevõtuks vajalike kiipide võistluses ja Microsoft tegi 10 miljardi dollari suuruse investeeringu OpenAI-sse, millest õigupoolest saigi alguse tehisintellekti aktsiate ostuhullus. Need aktsiad on aasta algusest kallinenud vastavalt 195 ja 42 protsenti.

Mahoney hinnangul on nende aktsiate edu taga varane osalemine AI-buumis. Tähtis on leida õiglase väärtusega aktsiaid, mida peaks meeles pidama ka Z-põlvkond. «Nvidia ja Microsoft veavad AI-revolutsiooni,» lausus ta. «Nvidia P/E on küll kallis, aga ega keegi sõida seda rallit sama hooga.»

Pole üllatav, et Z-põlvkonnale soovitatakse Tesla aktsiat, ütles Freedom Capital Marketsi peastrateeg Jay Woods. «Sa investeerid ettevõttesse, millesse usud,» lausus ta. «See põlvkond armastab autosid, tehnoloogiat ja Elon Muski.»

Aasta algusest on Tesla aktsia kallinenud 125 protsenti. Selline ralli on pannud palju analüütikuid äraootavale seisukohale. Kuigi ollakse skeptilised aktsia suhtarvude suhtes, nähakse järgmise põlvkonna investoritele võimalust Teslas.

Juunis Tesla aktsiasoovitust alandanud Barclaysi analüütik Dan Levy kirjutas kundedele, et Tesla on jätkuvalt autotootjate liider elektriautode segmendis. Morgan Stanley analüütik Adam Jonas märkis, et kui sul just peab olema autotootja aktsia, siis olgu see Tesla.

Ameerika ehitusse tasub panustada

Üha enam koduostjaid on asumas maju ehitama, sest järelturul on puudus ja see tõstab ehitusfirmade aktsiaid, ütles portfolio Wealth Advisorsi juhatuse esimees Lee Munson, kelle sõnul kestab see mõju mõnda aega. Ta soovitas sellest valdkonnast Z-põlvkonnale Lennari ja D.R. Hortoni aktsiat.

«Pane kokku millenniumipõlvkonna viibinud nõudlus, suure finantskriisi ajal kukkunud uute majade ehitus ja täiesti mõistusevastased suurlinnade tsoneerimisreeglid, mille tõttu nõudlus ületab pakkumist,» rääkis ta. «Kui sa tahad saada osa miljonite majade ehitusest, siis D.R. Horton ja Lennar on ehituste arvult suurimad tegijad.»

Z-põlvkonnal tasub otsida oluliste trendide võitjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles