Euroopa Keskpank ei taha midagi kuulda inflatsioonieesmärgi tõstmisest

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Prantsusmaa keskpanga juht Francois Villeroy de Galhau ei pea inflatsioonieesmärgi tõstmist heaks ideeks
Prantsusmaa keskpanga juht Francois Villeroy de Galhau ei pea inflatsioonieesmärgi tõstmist heaks ideeks Foto: EZRA SHAW / Getty Images via AFP / Scanpix

Prantsusmaa keskpanga juht Francois Villeroy de Galhau lükkas tagasi mitme Prantsuse ökonomisti üleskutse tõsta Euroopa Keskpanga kaheprotsendist inflatsioonieesmärki.

Ka Euroopa Keskpanga nõukogus intressimäärade otsustaja Villeroy ütles, et intressimäärad teevad varsti tipu ja jäävad pikaks ajaks kõrgele, et mõju jõuaks majandusse.

Keskpanga eesmärk on saada inflatsioon 2025. aastaks alla kahe protsendi, lausus ta Prantsumaa linnas Aix-e-Province’is, vahendab Reuters.

Prantslasest endine IMFi peaökonomist Oliver Blanchard on korduvalt kutsunud üles tõstma keskpanga inflatsioonieesmärki kahest protsendist kõrgemale. Tema sõnul ületab kasvav paindlikkus kulusid.

Laupäeval kutsus ka Prantsusmaa veteranökonomist Patrick Artus üles kõrgemale inflatsioonieesmärgile. Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire ütles, et kui ökonomistid tahavad sellel teemal debatti, siis ei tohiks olla tabusid.

Villeroy ütles vastuseks, et kõrgem inflatsioonieesmärk pole hea idee, sest see tooks kaasa madalamate laenukulude asemel kõrgemad intressimäärad.

«Kui me teatame, et inflatsioonieesmärk on kahe protsendi asemel kolm, siis nõuavad pangad kohe vähemalt ühe protsendipunkti võrra kõrgemat intressimäära, kuna oodatakse kõrgemat inflatsiooni ja kasvavat ebakindlust,» lausus Villeroy.

Inglise panga juht Andrew Bailey lausus, et kaheprotsendine inflatsioonieesmärk on hea, kuna see on piisavalt madal, et inimesed ei võtaks igapäevastes otsustes inflatsiooni arvesse, samas kui null oleks liiga madal, et lasta hindadel muutuda.

«Kui me muudame inflatsioonieesmärki, siis muutuvad ka ootused,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles