Eesti Energia hakkab peagi Rootsi vanarehve ümber töötlema (4)

BNS
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Energia sõlmis pikaajalise tarnelepingu Rootsi rehviringlust korraldava organisatsiooniga, mis võimaldab sel suvel käivitada vanarehvide tööstuslikus mahus ümbertöötlemise.

Eesti Energia sõlmis pikaajalise tarnelepingu Rootsi rehviringlust korraldava organisatsiooniga, mis võimaldab sel suvel käivitada vanarehvide tööstuslikus mahus ümbertöötlemise.

Rootsi tootjavastutusorganisatsioon Swedish Tyre Recycling AB tarnib Enefiti tehastele aastas 20 000 tonni purustatud vanarehve, mis on veerand Rootsis tekkivatest vanarehvidest. Enefiti pürolüüsitehastel on võimekus ümber töödelda ka kõik Eestis, Lätis ja Leedus tekkivad vanarehvid, mida on kokku ligi 55 000 tuhat tonni aastas, teatas energiakontsern.

Eesti Energia juhatuse liikme Raine Pajo sõnul tekib vanarehvide ümbertöötlemisel pürolüüsi teel vähem süsinikdioksiidi kui nende põletamisel. «Vanarehvide ümbertöötlemine on oluline samm Eesti Energia teekonnal ringmajandusel põhineva süsinikuneutraalse keemiatööstuse suunas, sest muudame põlevkivi kasutamise arvel kasulikuks tooteks teiste valdkondade jäätmed,» märkis ta.

Pajo sõnul on pikemas perspektiivis ettevõtte eesmärk leida lahendused, kuidas olemasolevat tehnoloogiat kasutades ringlusse võtta ka jäätmeplastid ja asendada vedelkütuste tootmine keemiatööstuse tooraine tootmisega.

Esimene laevatäis Rootsis purustatud vanarehvidega jõuab Enefit Powerisse sel suvel. «Meil on hea meel alustada Eesti Energiale rehvihakke tarnetega, et vanarehvid saaksid pürolüüsi teel ümber töödeldud. Jagame Eesti Energiaga palju ühiseid seisukohti jätkusuutlikkuse küsimustes ja loodame, et sellest kasvab pikaaegne ja tulemuslik koostöö,» ütles Rootsi rehvide taaskasutusühingu projektijuhi Andres Färnlöf.

Eesti Energia on juba praegu konsultatsioonides rahvusvaheliste keemiaettevõtetega, kes on väljendanud huvi ringmajanduse põhimõtetel toodetud kemikaali vastu. Üleminek ringmajandusel põhinevale süsinikuneutraalsele keemiatööstusele võimaldab energiakontserni sõnul säilitada Ida-Virumaal hea palgaga töökohad, luua eeldused uute tööstusharude tekkeks ning Eesti maksu- ja eksporditulu kasvuks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles