Eesti võrdõiguslikkuse volinik tahab oma raha (1)

BNS
Copy
Christian Veske
Christian Veske Foto: Erakogu

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Christian Veske soovib, et voliniku kantselei eelarve oleks sotsiaalministeeriumi eelarvest eraldatud.

Veske märkis kirjas rahandusminister Mart Võrklaevale, et voliniku suurema sõltumatuse saavutamiseks on vajalik muuta riigieelarve seaduses eelarve liigendust selliselt, et voliniku kantselei eelarve oleks sotsiaalministeeriumi eelarvest eraldatud. Tema sõnul toetavad ka sotsiaalministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium seda seisukohta.

Volinikul ei ole praegu riigieelarves omaette eelarverida. «Volinikul puudub võimalus osaleda eelarve läbirääkimiste protsessis, kuna ta esitab oma taotluse riigieelarvesse läbi sotsiaalministeeriumi vastava valdkonna osakonna ega osale ise eelarveläbirääkimistel rahandusministeeriumiga. Sisuliselt otsustab vastava valdkonna eest vastutav minister voliniku eelarve taotluse üle ja kaitseb seda eelarve läbirääkimistel,» nentis Veske.

Ta selgitas, et nii rahvusvahelised kui ka Eesti huvikaitseorganisatsioonid on juhtinud tähelepanu, et voliniku eelarve ei tohiks olla kajastatud sotsiaalministeeriumi valitsemisala all. «Seoses sellega leian, et valdkonna seadusandluse ajakohastamise raames tuleb muuta ka voliniku eelarvet puudutavad seadusesätted riigieelarve seaduses,» rõhutas Veske.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku kantselei on võrdse kohtlemise seaduse alusel tegutsev sõltumatu ja iseseisvalt tegutsev riigiasutus, mis tegeleb inimeste põhiõiguste kaitse ja edendamisega. Diskrimineerimisjuhtumi kahtluse korral viib volinik läbi vastava haldusmenetluse inimeste põhiõiguste kaitseks vajadusel ka valdkonna eest vastutava ministeeriumi vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles