Shelli juht: nafta hind tõuseb veel pikka aega

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli juht Peter Voser.
Shelli juht Peter Voser. Foto: SCANPIX

Kuigi viimasel ajal on nafta maailmaturu hind hakanud taas kõikuma, siis naftagigandi Shell juht Peter Voser kinnitab, et see on vaid lühiajaline ning pikaajalises perspektiivis liiguvad hinnad kindlalt ülespoole.

«Viimaste kuude kõikumine on Lähis-Ida rahutuste tulemus, aga see on lühiajalise iseloomuga. Pikemas perspektiivis peaks me tavapärase nõudlusest tingitud hinnastamise juurde tagasi jõudma,» lausus Voser  intervjuus USA populaarsele investorite kanalile CNBC.

«Pikemas perspektiivis nõudlus kasvab ja kõik investeeringud tuleb suunata selle nõudluse rahuldamisele. Väga pikas perspektiivis näeme hinnatõusu, mille põhjuseks on suurenev nõudlus ning nafta sügavamalt maapinnast kättesaamise kulude suurenemine,» lausus ta.

Naftafirmade suurim risk sel aastal on Voseli kinnitusel kulude kasv ja maailmamajanduse seisu halvenemine.

Tehtud on suuri investeeringuid ja nii mõneski vallas kulubaas kasvab, tõdes ta.

«Teine risk on maailmamajanduse väljavaade. Kui toorainehinnad jäävad kõrgeks, mõjutab see majandust ehk pärsib kasvu,» rääkis ta.

Shelli jaoks peaks see aasta Voseri hinnangul olema positiivne: firma toodang kasvab ning kõrged toorainehinnad tagavad ettevõttele korralikud rahavood, mis lubavad nii tuleviku kasvu tagavaid investeeringuid teha kui häid dividende maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles