Sõda sularaha nimel: Euroopa Liidu digieuro tõttu muudetakse põhiseadust

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Sularahaautomaat. Pilt on illustratiivne.
Sularahaautomaat. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Kui Euroopa Liidu riigid on valdavalt kuulutanud sularahale sõja ning kehtestavad rahapesu vältimise nimel sularahaga maksmisele piiranguid, siis mõned riigid ujuvad vastuvoolu.

Juunikuus kirjutati Slovakkia põhiseadusesse punkt, mille järgi on sularahaga kaupade ja teenuste eest maksmine põhiseaduslik õigus. Selle sammuga soovib Slovakkia ära hoida võimalikku olukorda, kus Euroopa Liidus plaanitav digieuro kohustuslikuks tehtaks.

«On väga oluline, et me end tulevikus väljastpoolt tulevate käskude vastu, mis ütlevad, et maksevahendina tohib kasutada ainult digieurot, kaitsta saaksime,» ütles Slovakkia parlamendi liige Miloš Svrček Euractivile. Slovakkia algatuse taga olevad parlamentäärid avaldasid kartust, et kuigi alguses müüakse digieurot jutuga, nagu oleks see üks võimalikest maksevariantidest, siis pärast on ta ikka järsku kõikidele kohustuslik.

Alles läinud aastal otsustasid Euroopa Liidu liikmesriigid, et nihutavad sularahamaksete ülempiiri 10 000 euro peale. See on otsustajate jaoks aga liialt suur summa, nii et nüüd kirjutab Frankfurter Allgemeine Zeitung, et Euroopa Komisjoni uus plaan näeb ette 7000-eurost sularahamaksete ülempiiri. Põhjuseks tuuakse rahapesu ja maksudest kõrvalehoidmist.

Euroopa Keskpank ajab juba paar aastat digieuro plaani. Tagesschau andmetel seisneb kava selles, et inimesed saavad igal pool Euroopa Liidus digitaalseid makseid teha, peamiselt nutitelefoni abil. Selle süsteemi eripära seisneks asjaolus, et makseid saavad teha inimesed omavahel, ilma, et pank või muu finantsasutus vahel peaks olema.

Euroopa Liidus digieuro projekti eest vastutav Mairead McGuiness ütles, et see pole kindlasti mitte suure-venna-projekt (süsteem, millega inimesi jälitada saaks, toim). Inimeste kohta kogutaks digieuroga andmeid küll, aga vähem kui praegu, arvas McGuiness.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles