Ericsson Eesti kasvatas väiksele käibelangusele vaatamata kasumit

BNS
Copy
Ericsson Eesti Tallinna tehas.
Ericsson Eesti Tallinna tehas. Foto: Madis Veltman

Ericsson Eesti AS-i käive vähenes möödunud aastal 3,4 protsenti 516,5 miljonile eurole, samas kui kasum kasvas 31,4 protsenti 11,7 miljoni euroni.

Valdav osa müügitulust teeniti Ericssoni emafirma riigis Rootsis – kokku 462,5 miljonit eurot. Eestist teenitud müügitulu oli 17,6 miljonit eurot, teistes Euroopa Liidu (EL) riikides kokku 12,4 miljonit eurot. Väljastpoolt EL-i teeniti 24 miljonit eurot, sealhulgas ligi 5,9 miljonit eurot Hiinast. Tegevusalade lõikes teeniti enamus tulust sidesüsteemide müügist, 575,5 miljonit eurot. Teenuste müügist tuli tulu 39 miljonit eurot ja tarkvara müügist natuke vähem kui 1,9 miljonit eurot.

Ericsson Eesti investeeris 2022. aastal kokku 26 miljonit eurot, peamiselt testimise ja masinladumise protsessi. Lisaks sellele keskendus ettevõte 5G toodete arendamisele ja tootmisele. Digitaliseerimise fookus 2022. aastal oli digitaalsete võimekuste edasi arendamine, rõhku pandi andmete integreerimise, töötlemise ja visualiseerimise lahendustele, et võimaldada simulatsioone ja süva-analüüsi. Jätkati globaalse targa tööstuse arhitektuuri, IT taristu kui ka küberturvalisuse arendamist ning juurutamist. Lokaalselt juurutati aasta jooksul mitmeid targa tööstusega seotud kasutusjuhte ning osaleti mitme globaalse kasutusjuhu arendamises.

Mullu jätkas Ericsson Eesti ka mitmete mobiilsidevõrkude arendusprojektide elluviimist nii raadiovõrkude kui ka tuumikvõrkude osas. Lisaks anti 2022. aastal Eestis välja sagedusload kahes 5G sagedusalas, millega seonduvalt alustas Telia Eesti koostöös Ericssoniga uutel sagedustel teenuse pakkumist ning antud sageduskihi lisamist olemasolevatesse tugijaamadesse, samuti ka uudse DSS ehk Dynamic Spectrum Sharing tehnoloogia kasutust võrgus.

Eelmisel aastal müüs Ericsson Eesti koos teiste osapooltega oma osaluse Riigipilve konsortsiumis riigi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia keskusele.

Nagu ka 2021. aastal, dividende ettevõte mullu ei maksnud.

Ettevõtte töötas täistööajale taandatuna 2022. aastal 1815 inimest, 73 võrra rohkem kui aasta varem. Tööjõukulud kasvasid samal ajal 51,4 miljonilt eurolt 62 milijoni euroni.

2023. aastal jätkab Ericsson investeerimist automatiseerimisse ja digitaliseerimisse. Mobiilsidevõrkude arengus on tähtsal kohal 5G tehnoloogial põhinevate võrkude väljaehitamine ja leviala laiendamine.

Tänavu 1. märtsil lahkus ettevõttest juhatuse esimees Andrus Durejko, kes asus tööle Eesti Energia juhatuse esimehena. Durejko asemel asus Ericsson Eestit juhtima Sirli Männiksaar, kes oli mullu novembris määratud tehase juhi ametikohale ning sai juhatuse liikmeks seoses Andreas Engbergi lahkumisega. Uue juhatuse liikmed on Sirli Männiksaar, Erki Kõiv ja Marge Rehepapp.

Ericsson Eesti AS on Ericssoni kontserni 1996. aastal asutatud tütarettevõte. Ettevõte jaguneb ärimudeli järgi kaheks tegevusüksuseks – müügiorganisatsiooniks ja tootmis- ja arendusorganisatsiooniks, millest viimasesse kuulub suurem osa töötajatest. Tootmis- ja arendusorganisatsioon osaleb kontserni arendusprotsessides ja samuti toodab mobiilsideseadmeid kontserni teistele tütarettevõtetele ja Eesti äriklientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles