KARM PROGNOOS Ekspertide hinnangul kallineb börsi­elekter talvel poole võrra (11)

Erkki Erilaid
Copy
Kuigi turuprognoosid meile eelmise aastaga võrreldavaid kõrgeid hindu ei ennusta, toob nii kütteperioodi algusest tingitud tarbimise kasv kui päikeseenergia vähenemine kindlasti mõningase hinnatõusu.

 
Kuigi turuprognoosid meile eelmise aastaga võrreldavaid kõrgeid hindu ei ennusta, toob nii kütteperioodi algusest tingitud tarbimise kasv kui päikeseenergia vähenemine kindlasti mõningase hinnatõusu.  Foto: Shutterstock

Kui elektri viimase viie kuu keskmine börsihind on püsinud alla 8 sendi kilovatt-tunni kohta, siis talveks ennustavad eksperdid, et elekter võib taas kallineda 12 sendini.

Üle lahe naabrid on aga äksi täis ja üsna veendunud, et nemad maksavad elektri kilovatt-tunni (kWh) eest sel talvel alla 10 sendi. Neil on seda põhjust ka loota, sest tuumareaktorid töötavad täisvõimsusel ja tuulenergiat toodetakse mis mühiseb. Tänu sellele on elekter viimased kaks kuud olnud Soomes keskmiselt ligi kaks korda odavam kui Eestis. Odavat elektrit aga ülekandekaablite piiratud võimsuste tõttu Eestisse piisavalt ei jõua.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles