Tallinna Sadama kaubamaht kukkus kivina

BNS
Copy
Tallinna Sadama koosseisu kuuluv Muuga sadam.
Tallinna Sadama koosseisu kuuluv Muuga sadam. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Tänavu teises kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 3,3 miljonit tonni kaupa, mida oli 30,6 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Selle aasta aprillist juunikuuni läbis sadamaid 2,2 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 13 protsenti ehk 248 000 reisija võrra, teatas ettevõte börsile.

Laevakülastuste arv vähenes teises kvartalis aastaga 8 protsenti. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv kasvas 6 protsenti ja sõidukite arv 4 protsenti ning jäämurdja Botnica prahipäevade arv kasvas 54 protsenti, laeva kasutusmäär oli 41 protsenti.

2023. aasta esimesel poolaastal läbis Tallinna Sadama sadamaid 6,6 miljonit tonni kaupa ja 3,5 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 26,5 protsenti, samas kaubamaht vähenes samuti 30,6 protsenti.

Reisjate arv kasvab

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul jätkub reisijate äris stabiilne taastumine COVID-19 pandeemia põhjustatud madalseisust ning on jõutud 75 protsendini languseelsest tasemest. «On positiivne, et enam kui aasta tagasi alanud reisijate arvu kasv on oodatud tempos jätkumas. Lisaks regulaarliinidel reisivate inimeste arvule on märkimisväärselt paranenud kruiisilaevade täituvus, mis loob positiivse aluse järgmiste perioodide kruiisilaeva külastustele,» märkis ta.

Kalm selgitas, et kaubamahu langusest on enamus jätkuvalt seotud Venemaa päritolu kauba vähenemisega, seda peamiselt vedellastis. Muudes kaubagruppides nähakse seost ennekõike üldise majandusolukorraga nii Eestis kui peamiste kaubanduspartnerite juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles