SÕLMKÜSIMUS Kas autotööstus Eestis on võimalik?

Copy
Eestis valmiva ülikiire auto saab endale osta ligi miljoni euro eest. 
Eestis valmiva ülikiire auto saab endale osta ligi miljoni euro eest. Foto: Oldbac

Enne jaanipäeva jõudis meediasse Eesti automaailma pommuudis: endine võidusõitja ja tehnoloogiaettevõtja Tõnis Vanaselja avaldas, et nad hakkavad siin väga kiiret ja väga kallist autot tootma. Eesti ja autotööstus pole just tihti ühes lauses, kuid lisaks kavatseb vormelisõidu Eesti meistriks tulnu lausa miljonieuroseid autosid tegema hakata mitu tükki aastas. Esimene on juba peaaegu valmis.

Kui jõuame Vanaselja perekonnanime järgi nime saanud firma Oldbac ruumidesse väikeses ärikvartalis Tallinnas Hiiul, seisab selle eesruumis jõude suur programmjuhtimispink. Tegemist on ülikalli investeeringuga, ja loomulikult tekib kohe küsimus, miks kõrgtehnoloogiline masin ei huuga.

«Siia pole mitte kedagi tööle võtta,» nendib Vanaselja. Eestis on nii peene programmjuhtimispingi peale võimatu spetsialiste leida. Paar praktikanti oli, aga üks läks maale elama ja teine valis ka lõpuks lihtsama eriala. Kuid Vanaselja teab üht kohta, mis tema sõnul on peaaegu ainus Eestis, kust leiab ka insenere, keda oleks võimalik auto ehitamiseks tööle võtta. Mis koht see on, selgub juba hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles