Uuring: Eestis kannab sularaha kaasas vaid veerand inimestest (7)

BNS
Copy
Sularaha
Sularaha Foto: Urmas Luik / Scanpix

Citadele panga uuringu järgi kannab Eestis endaga sularaha kaasas vaid 28 protsenti inimestest ning lausa veerand ostlejatest eelistab ostu üldse katki jätta, kui kaardiga maksmise võimalust poes puudub.

Lätis kannab sulararaha endaga kaasas 44 protsenti inimestest. «Uurisime paar aastat tagasi Balti riikide inimestelt, kas ja kui palju nad üldse sularaha kasutavad. Toona selgus, et naabritega võrreldes hoiavad eestlased kõige vähem igapäevaselt sularaha rahakotis ning 27 protsenti vastanutest märkis, et nad praktiliselt enam üldse sularaha ei kasuta. Läti vastajatest oli selliseid inimesi 10 protsenti ja Leedus 15 protsenti,» selgitas Citadele panga jaepanganduse juht Marina Hakiainen pressiteates.

«Toona jäi aga selgusetuks, et mis juhtub siis, kui soovitakse pangakaardiga maksta, kuid mingil põhjusel pole see võimalik. Nüüd küsisime seda ja selgus, et eestlasest jätaks lausa 26 protsenti ostu katki. Lätis on niimoodi vastanute protsent 18 ja Leedus 16,» märkis Hakiainen.

Citadele panga jaepanganduse juhi sõnul tasub see info kõrva taha panna kaupmeestel, kes arvavad, et ainult sularahaga tasumise võimalusest piisab. 

Eesti vastanutest 14 protsenti märkis, et pole kunagi kokku puutunud olukorraga, kus ei saa ostu eest kaardiga maksta.

28 protsenti uuringus osalenud Eesti inimestest vastas, et kannab endaga sularaha alati kaasas. 25 protsenti arvas, et otsib vajadusel raha väljavõtmiseks sularahaautomaadi. 14 protsendi sõnul teeksid nad oma ostud ainult kohas, kus saab kaardiga maksta ning 12 protsenti jätaks valitud kauba kaardimakse puudumisel lihtsalt ostmata. 14 protsenti märkis, et pole kunagi kokku puutunud olukorraga, kus ei saa ostu eest kaardiga maksta.

Citadele panga tellitud ja uuringufirma Norstati läbiviidud Baltikumi-ülene küsitlus toimus mais. Igas riigis küsitleti 1000 18–74-aastast inimest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles