Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Börs tegi peapesu: Baltika peab avaldama rohkem infot börsilt lahkumise kohta

Copy
Tallinna börsi juht Kaarel Ots.
Tallinna börsi juht Kaarel Ots. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Nasdaq Tallinna börs teatas, et ootab Baltikalt ja tema põhiaktsionärilt täiendavat informatsiooni börsilt lahkumise plaani osas, mis aitaks ettevõtte väikeaktsionäridel seisukohta kujundada.

Kuna investorite huvi Baltika ühinemise ja börsilt lahkumise plaani osas on olnud märkimisväärne ning ettevõte ega tema põhiaktsionär ei ole pidanud vajalikuks avalikustada börsiteatena täiendavat informatsiooni, siis otsustas Tallinna börs ise avalikustada Baltika poolt börsile edastatud täiendava teave, mis võib aidata aktsionäridel kujundada oma seisukohta ja valmistuda ettevütte erakorraliseks üldkoosolekuks. Ühtlasi otsustas Nasdaq Tallinn selgitada ka juba avalikustatud informatsiooni.

Esmalt märgib börs, et Baltika põhiaktsionär KJK BLTK Holding OÜ võtab Baltika vähemusaktsionäride aktsiad üle ühinemise läbiviimiseks vastavalt äriseadustikule. Aktsiate ülevõtmisega ühinemise läbiviimise puhul ei ole tegemist ülevõtmispakkumisega väärtpaberituru seaduse mõttes. Seetõttu ei kontrolli aktsia eest pakutava õiglase hinna määramise õiguspärasust finantsinspektsioon.

Baltika põhiaktsionär on määranud vähemusaktsionärile makstava aktsia hinnaks 0,08 eurot diskonteeritud rahavoogude meetodi alusel. Nasdaq Tallinna börs toob välja, et 10 päeva enne Baltika erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumise päeva kauples aktsia hinnaga 0,15 eurot.

Baltika selgitas Nasdaq Tallinna börsile, et põhiaktsionär on börsil kujunenud turuhinna arvesse võtmise asemel valinud diskonteeritud rahavoogude meetodi arvestades ka riigikohtu lahendeid, kuid ei täpsustanud, millistele riigikohtu lahenditele viidatakse.

Nasdaq Tallinn rõhutab, et Baltika juhatus pidi põhiaktsionärile esitama kõik aktsia eest makstava hüvitise hinna määramiseks vajalikud andmed, dokumendid ning teabe. Börs on seejuures palunud Baltikal kaaluda tulevikuprognooside ja rahavoogude aruande avalikustamist, et ka vähemusaktsionäridel oleks võimalus ise arvutada sarnaselt põhiaktsionärile aktsia eest makstava hüvitise suurust ja veenduda, et see on õiglane.

Ent Baltika andis börsile teada, et finantsprognooside avalikustamine ei ole kehtivate regulatsioonide kohaselt börsiemitentidele kohustuslik ning kuivõrd ettevõte ei ole ka varasemalt ettevõttesiseseid finantsprognoose avalikustanud, siis ei ole Baltikal seoses põhiaktsionäri poolt aktsiate ülevõtmise kavatsusega finantsprognooside avalikustamise kohustust. Samuti leidis ettevõte, et nende arusaama kohaselt ei kohusta äriseadustik emitenti avalikustama seoses vähemusaktsiate ülevõtmise protsessiga ettevõtte juhatuse poolt aktsionärile esitatud infot või prognoose börsisüsteemi kaudu.

Samas on Baltika Nasdaq Tallinna börsile kinnitanud, et vähemusaktsionäridel on võimalus vähemalt erakorralisel üldkoosolekul esitada küsimusi, millele ettevõtte börsiteadetest vastuseid ei leita. Ettevõtte erakorraline üldkoosolek toimub 27. juulil. Seal on päevakorras on Baltika ja KJK BLTK Holding OÜ vahel sõlmitud ühinemislepingu kinnitamine, vähemusaktsionäride aktsiate ülevõtmine ja Baltika aktsiate noteerimise lõpetamine.

Nasdaq Tallinn rõhutab ka seda, et kuigi tulenevalt äriseadustikust ei saa ülevõtmisotsust kehtetuks tunnistada põhjusel, et vähemusaktsionäridele makstav hüvitis määrati liiga madalaks, on vähemusaktsionäril õigus taotleda, et kohus määraks õiglase hüvitise.

Ehkki Nasdaq Tallinn ei ole hetkel tuvastanud otseseid aluseid järelevalvemenetluse algatamiseks, siis rõhutab börs, et ootab ja eeldab börsiemitentidelt läbipaistvust ning informatsiooni õigeaegset avalikustamist börsisüsteemi kaudu.

Ei ole tavapärane, et reguleeritud turu korraldaja avaldab ise sel eesmärgil täiendavat informatsiooni, kuid selle juhtumi puhul leidis Nasdaq Tallinna börs, et käesoleva info pressiteatena avalikustamine on asjakohane.

Reede hommikul kauples Baltika aktsia Nasdaq Tallinna börsil 0,0818 euro tasemel.

Tagasi üles