GRAAFIKUD Hinnatõus jäi juunis ühekohaliseks, aga toit kallineb ikka kõvasti

BNS
Copy
Toidukorv. Pilt on illustreeriv.
Toidukorv. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks juunis võrreldes maiga 0,7 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuniga 9,2 protsenti.

Mulluse juuniga võrreldes olid kaubad 9 protsenti ja teenused 9,2 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.

Statistikaameti tiimijuhi Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas juunis tarbijahinnaindeksit eelmise aasta juuniga võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, mis andis kogutõusust ligi poole.

Möödunud aasta juuniga võrreldes on värske köögivili kallinenud 37,2 protsenti, värske puuvili ja marjad 34,5 protsenti, jahu, jahutooted ja tangained 21,7 protsenti, liha ja lihatooted 16,8 protsenti ning piim, piimatooted ja munad 16,2 protsenti. Muud õlid on odavnenud 6,6 protsenti ja värske kala 6,2 protsenti.

«Suurem mõju indeksi muutusele oli veel mootorikütustel, kuna bensiin oli 20,7 protsenti ja diislikütus 25,6 protsenti odavam,» lisas Trasanov.

Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga väiksem kui 9,2 protsenti 2021. aasta novembris, mil see oli 8,8 protsenti.

Maiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim toidu ja mittealkohoolsete jookidega seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust kaks viiendikku ning millest omakorda ligi poole andsid 9,4 protsenti kallinenud värske puuvili ja marjad. Majutusteenused olid juunis 16,2 protsenti kallimad kui mais ning andsid kogutõusust üle viiendiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles