Hiina piiras Fukushima võimaliku veelaske tõttu toiduimporti Jaapanist

BNS
Copy
Saastunud vee mahutid tsunami tõttu rikutud Fukushima Daiichi tuumaelektrijaamas.
Saastunud vee mahutid tsunami tõttu rikutud Fukushima Daiichi tuumaelektrijaamas. Foto: Hiro Komae

Hiina tolliamet teatas reedel, et keelab toiduainete impordi kümnest Jaapani prefektuurist seoses Tokyo plaaniga lasta puhastatud tuumareovesi ookeani.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) on aastakümnete jooksul kogunenud vee väljalaskmise laastatud Fukushima tuumarajatisest heaks kiitnud ja kinnitab, et see vastab ülemaailmsetele standarditele.

Plaani on häälekalt hukka mõistnud Peking, aga samuti Fukushimas kalandusega tegelevad kogukonnad.

Hiina välisministeerium teatas neljapäeval, et IAEA aruannet ei saa kasutada «rohelise tulena» vee väljalaske kava jaoks, hoiatades tundmatute ohtude eest inimeste tervisele.

Hiina tolliamet kinnitas reedel, et «keelab toiduainete impordi kümnest Jaapani prefektuurist, sealhulgas Fukushimast» ohutusprobleemide tõttu ja viib ülejäänud Jaapanist pärit toiduainete puhul läbi ranged kiirgustestid.

Fukushima rajatisse on pärast 2011. aasta tsunamit, mis jaama tugevalt kahjustas, kogunenud umbes 1,33 miljonit kuupmeetrit põhjavett, vihmavett ja jahutamiseks kasutatavat vett.

Tehase operaator TEPCO töötleb vett oma töötlemissüsteemi kaudu, et eemaldada peaaegu kõik radioaktiivsed elemendid, välja arvatud triitium, ning kavatseb seda enne ookeani heitmist lahjendada.

Hiina väitis reedel, et Jaapanil on endiselt palju probleeme seoses ookeani vee laskmise legitiimsuse, puhastusseadmete töökindluse ning seirekavaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles