Hispaania tööminister lubab 20 000 euro suurust pärandust kõigile 18-aastastele (1)

PM Majandus
Copy
Hispaania tööminister Yolanda Díaz.
Hispaania tööminister Yolanda Díaz. Foto: Eduardo Parra

Hispaania tööminister Yolanda Díaz tegi ettepaneku sotsiaalse ebavõrdsuse vastu võitlemiseks, lubades anda igale riigi noorele 20 000 eurot, mida nad saavad 18-aastaseks saades kasutada õppimiseks, koolituseks või ettevõtte loomiseks, vahendab The Guardian.

 

Tema juhitava vasakpoolse partei Sumar platvormi kohaselt, mis tuli kõnealuse ettepanekuga välja enne 23. juulil toimuvaid Hispaania ennetähtaegseid üldvalimisi, läheks see algatus maksma 10 miljardit eurot, mis kogutakse rikaste maksustamisega.

Ettepaneku kohaselt makstakse noortele raha alates 18. eluaastast kuni 23. eluaastani. Makseid kasutataks selleks, et toetada noori hariduses ja koolituses või aidata neil luua oma ettevõte.

«Küsimus on selles, et anda noortele tulevik, et nad saaksid õppida või saada ettevõtjaks, ilma et nende perekondlik taust neid piiraks,» selgitas Díaz oma ettepanekut.

Díaz nimetas oma erakonna poliitilist programmi «universaalseks pärandiks». Seda programmi rahastataks rikaste maksude tõstmisega, mille käigus maksustatakse karmimalt neid, kes teenivad üle 3 miljoni euro aastas.

See ettepanek on tekitanud segadust nii Hispaania vasak- kui ka parempoolsete seas. Vasakpoolse valitsuse rahandusminister Nadia Calviño ütles, et selle kava rakendamist oleks raske põhjendada olukorras, kus on oluline hoida eelarvepoliitika võimalikult tasakaalus.

«Raske on õigustada sellise toetuse jagamist ilma igasuguste piiranguteta,» ütles ta eelmisel esmaspäeval Hispaania raadiojaamale.

Opositsioonis olev parempoolne konservatiivne Partido Popular on kutsunud Díazit üles keskenduma Hispaania ees seisvatele aktuaalsematele probleemidele, nagu näiteks kõrge tööpuudus ja töötajate majanduslik kitsikus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles