Hiina lansseeris keset pingeid USAga oma esimese operatsioonisüsteemi

Copy
Uus operatsioonisüsteem OpenKylin on mõeldud pakkuma konkurentsi üldlevinud Windowsile ja MacOSile
Uus operatsioonisüsteem OpenKylin on mõeldud pakkuma konkurentsi üldlevinud Windowsile ja MacOSile Foto: Tim Wimborne

Hiina lansseeris oma esimese kodumaise avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteemi arvutitele, teatas neljapäeval riigimeedia.

Teade uuest operatsioonisüsteemist tehti vahetult enne USA rahandusministri Janet Yelleni saabumist Pekingisse kohtumisele Hiina ametnikega, mis on osa katsest kahe suurriigi suhteid siluda.

Hiina ja USA rivaliteet on viimastel aastatel süvenenud ning Peking on püüdnud oma sõltuvust välismaisest tehnoloogiast vähendada.

Uus süsteem OpenKylin on mõeldud pakkuma konkurentsi üldlevinud Windowsile ja MacOSile. Selle varasemat versiooni on seni kasutatud valitsusametite arvutites, kirjutas riigimeedia.

OpenKylini kasutajatel on ligipääs tarkvara lähtekoodile ning nad saavad seda oma äranägemise järgi modifitseerida, erinevalt Microsoftist ja Apple'ist, mis hoiavad enda operatsioonisüsteemide sisemehhanisme saladuskatte all.

Hiina on pidanud taolist läbipaistmatust juba kaua haavatavuseks ja seda kahtlust on süvendanud viimaste aastate geopoliitilised pinged USAga.

Julgeolekumurede leevendamiseks tuli Microsoft 2017. aastal välja Windowsi versiooniga, mis oli mõeldud spetsiaalselt Hiina valitsuse jaoks ja arendatud koos kohaliku ettevõttega.

Hiina telekomihiid Huawei, millele USA on sanktsioonid kehtestanud, lansseeris tunamullu nutitelefonide ja tahvelarvutite operatsioonisüsteemi HarmonyOS, kuna jäi ilma õigusest kasutada Google'i Androidi.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles