USA keskpank tõstab tõenäoliselt lähiajal intresse, kuid aeglasemas tempos (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
USA keskpanga hoone.
USA keskpanga hoone. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

Peaaegu kõik USA föderaalreservi ametnikud teatasid juunikuu koosolekul, et tõenäoliselt tõstetakse lähiajal taas intressimäära, kuid aegsemas tempos, kui seda on tehtud viimase pooleteist aasta jooksul, kirjutab USA uudisteportaal CNBC.

Inflatsiooni ohjeldamiseks on USA keskpank baasintressimäärasid alates 2022. aasta algusest kevadest tõstnud kümme korda.

USA ametnikud on intressitõstmisel ettevaatlikud, sest nad on mures, et kiirem tõus võiks peatada majanduskasvu. Nad leiavad, et aeglasem intressitõus võimaldab neil paremini kontrolli riigi majanduse näitajaid, näiteks tööhõivet. Siiski on mõned keskpanga ametnikud arvamusel, et intressitõus peaks olema kiirem, et inflatsioonile pidurit tõmmata.

Eelmisel nädalal avaldati, et USA majandus kasvas teises kvartalis 1,7 protsenti.

Keskpank otsustas mai alguses tõsta baasintressid 5–5,25 protsendile. Toona tõesti intressi 0,3 protsenti. Juunis jäeti intressimäärad muutmata.

Föderaalresevi esimees Jerome Powell ütles, et keskpangal on pikk tee minna, et viia inflatsioon tagasi keskpanga seatud kahe protsendi eesmärgini. USA aastainflatsioon on viimastel andmetel 4 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles