Üle 16 miljoni kaasanud Soome robotbussifirma läheb ühes Jaan Tallinna rahaga pankrotti

PM Majandus
Copy
Sensible 4 isejuhtiv buss.
Sensible 4 isejuhtiv buss. Foto: KIMMO BRANDT/ EPA/ Scanpix

Isejuhtivate autode tehnoloogiat arendanud Soome idufirma Sensible 4 oli just-just arendust rahaks pööramas, kuid eelmisel nädalal andis ettevõte sisse pankrotiavalduse, kirjutab Äripäev.

Ettevõtte üks rahastajaid on Skype'i asutaja Jaan Tallinna investeerimisfirma Metaplanet.

Kauppalehti kirjutab, et Soome firma on arendanud robotbussi Gacha koos Jaapani ettevõttega Muji ja on teeninud ära mitu auhinda. Näiteks 2019. aastal sai ta Dubais auhinna kui maailma parim isejuhtivate sõidukite idufirma.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kauppalehti kirjutab, et 2017. aastal Aalto ülikooli juures sündinud ettevõte on välja töötanud isejuhtivate autode tarkvara, mis võimaldab sõidukitel töötada ka keerulistes ilmastikutingimustes nagu lumi ja vihm.

Tehnoloogia põhines Aalto ülikooli mobiilirobotite uurimisrühma tööl. 

Ettevõtte eesmärk oli jõuda tehnoloogia kommertsialiseerimise etappi ning saada üheks juhtivaks autotööstuse tehnoloogiatarnijaks Euroopas ja Aasias.

Aasta tagasi suvel teatas ettevõte, et sai Euroopa Investeerimispangalt (EIB) säästva transpordi edendamiseks  kaheksa miljonit eurot. 

«Finantseerimine aitas meil esmalt oma baastoote valmis saada ja sellega saame nüüd koos masstootmist sihivate partneritega minna tootmiseelsesse faasi,» kommenteeris toona ettevõtte tegevjuht Harri Santamala.

Ettevõtte värskeimad majandusaruanded pärinevad aastast 2021. Toona jäi ettevõte 2,9 miljoni eurose käibe juures 2,4 miljoni euro suurusesse kahjumisse. 

Sel ajal oli ettevõttel omakapitali 1,7 miljonit eurot ning 2021. aasta lõpus töötas ettevõttes 84 inimest.

Business Finland on andnud Sensible 4-le aastatel 2018–2021 kokku 963 000 eurot toetusi ja 2 587 450 eurot laenu, millest 1 253 226 eurot maksti eelmisel aastal.

Ettevõte teatas mullu sügisel, et kaasas rahastust kokku 16,7 miljonit eurot. Ettevõttesse investeerisid näiteks Põhjamaade idufirmadesse investeeriv Jaapani ettevõte NordicNinja VC , Jaapani konglomeraat Itochu ja Skype’i asutajana tuntud Jaan Tallinna investeerimisfirma Metaplanet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles