Hirmul hiinlased tassivad raha Hongkongi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiinlased tassivad raha Hiinast Hongkongi
Hiinlased tassivad raha Hiinast Hongkongi Foto: Reuters/ScanPix

Hiina investorid viivad raha välismaale, avades dollarihoiuseid ja ostes Hongkongis kindlustuspoliise. See on märk, et kardetakse Hiina majanduse pärast, mis ka suurendab survet jüaanile.

Hiinas on tarbimine tagasihoidlik, kinnisvara ja aktsiaturg on kehvas seisus ning raha koguneb.

Kuna Hiina lubas hiinlastel kasutada Hongkongi ja Macau investeerimistooteid, on nende kasutus läinud aasta lõpust ligi kahekordistunud. Tänavu esimeses kvartalis koguti Hongkongi kindlustuspoliiside preemiaid 9,6 miljardit dollarit, mis tegi kasvuks 2686 protsenti, kirjutab Reuters.

«Üha enam inimesi mõistab, et kõiki mune ei saa hoida ühes korvis,» ütles Hongkongis kindlustustooteid pakkuv Helen Zhao. Ta tõi klientide põhjuseks kasvavad pinged Hiina-USA suhetes ja pessimismi Hiina väljavaadete suhtes.

Hongkongi kindlustus on pikka aega olnud hiinlastele raha riigist väljaveo võimaluseks, et osta välismaal varasid. Need pakuvad investeerides ka paremat kindlustuskatet kui Mandri-Hiinas. Lisaks on investeerimis- ja kindlustustooted dollaripõhised.

Hongkongi kindlustuse vormis pakutavad säästutooted pakuvad minimaalselt 4,5protsendist aastatootlust. Mandri-Hiinas aga algavad pakkumised kolmest protsendist.

Aastase dollarihoiuse intress on Hongkongis neli protsenti, Mandri-Hiinas seevastu 2,8 protsenti, kusjuures jüaanihoiustele makstakse seal kõigest 1,65 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles