Juunikuu ülevaade: krüptovaluutad liiguvad erinevates suundades

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bitcoin
Bitcoin Foto: Reuters/ScanPix

Juunis näitasid kaks juhtivat krüptovaluutat, et liiguvad erinevatel kiirustel. Bitcoin tõusis võimsalt peaaegu 10 protsenti, Ethereum aga jäi tagasihoidliku tõusuga (+1,1 protsenti) esimese tagatulesid vahtima, kirjutab krüptoturu ülevaates Binance'i esindaja Eestis Polina Brottier.

BTC alustas kuud 25 386 euro peal ja lõpetas selle võimsa 9,7protsendilise tõusuga, jõudes kuu viimaseks päevaks 27 849 euro juurde. Kahtlemata mängis suures hinnatõusus rolli maailma suurima varahaldusfirma BlackRock’i sisse antud taotlus Bitcoini fondi (ETF) loomiseks ning kauplemisega alustamiseks. Sääraseid taotlusi on sisse antud mitmeid, kuid kõik on tagasi lükatud. Hinda kergitas aga seejuures fakt, et mitte kunagi ei ole ETFi loomist taotlenud nii võimekas ettevõte nagu BlackRock. USA väärtpaberijärelevalve kommenteeris juba, et see on «ebaadekvaatne» taotlus, kuid see kõigutas turgusid vähe.

ETH jäi kuu vältel suures osas muutumatuks, alustades 1745 euro juures ja tehes siiski kuu keskpaigas liikumise allapoole, jõudes õrnalt alla 1500 euro piiri. Languse taga on erinevate analüütikute arvates USA Föderaalpanga vihjed, et baasintressimäärasid tulevikus tõstetakse, kuigi sel kuul toimunud nõupidamisel jäeti need tõstmata. Kuu lõpuks aga hind toibus ja jõudis 1765 euroni.

Krüptobörside BTC ja ETH reservid on vähenenud, seda võib seletada suurenenud ostuhuviga. Üks maailma suurimaid bitcoin'i omajaid, MicroStrategy, on enda sõnul viimase kahe kuu jooksul soetanud lisaks 12 333 BTC, mis kuu lõpu kursi järgi on väärt ligi 350 miljonit dollarit. Üldine hinnatõus näitab, et investorid ja kasutajad on tuleviku suhtes optimistlikult meelestatud ning panustavad juba vähem kui aasta pärast toimuvale bitcoin'i pooldumisele (halving).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles