Saksa valitsus kiitis heaks kulukärbetega eelarvekava

Copy
Saksamaa rahandusminister Christian Lindner.
Saksamaa rahandusminister Christian Lindner. Foto: Imago Images/DTS Nachrichtenagentur/Scanpix

Saksamaa koalitsioonivalitsus kiitis kolmapäeval keeruliste läbirääkimiste järel heaks tuleva aasta eelarvekava, mis näeb ette suuri kärpeid, aga ka kaitsekulutuste suurendamist.

Kantsler Olaf Scholzi kabinet andis mustandile heakskiidu pärast kuid kestnud vaidlusi, mille põhjustasid rahandusminister Christian Lindneri (FDP) nõutavad kulukärped.

Lindner näeb mustandit pöördepunktina pärast aastaid kestnud hiigelkulutusi, mida tehti seoses koroonaviiruse pandeemia ja Vene agressioonist tingitud energiakriisiga.

«2024. aasta föderaaleelarvega astume olulise sammu eelarvelise normaalsuse poole,» kirjutas ta konservatiivses päevalehes Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Kõike, mis on poliitiliselt populaarne, ei saa rahastada.»

Koalitsioonipartnerid rohelised on olnud pahased Lindneri keeldumise peale tuua ohvriks maksusoodustused autojuhtidele, samas kui ta on olnud järeleandmatu ka uue programmi osas laste vaesuse vähendamise kohta.

Parlamendis hakatakse eelarvekava arutama septembris.

Mustandi kohaselt on tuleva aasta kulutusteks 445,7 miljardit eurot võrreldes tänavuse 476,3 miljardi euroga.

Langusest hoolimata on see endiselt 25 protsenti rohkem kui 2019. aastal.

Kärped laenuvõtmisele on samas veelgi suuremad. Tuleval aastal peaks netolaenuvõtmiseks kujunema 16,6 miljardit eurot tänavuse 45,6 miljardi euro asemel.

Saksamaa peaks seeläbi naasma põhiseadusesse kirjutatud võlalae reegli juurde, mis piirab aastase netolaenuvõtmise 0,35 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Reegel peatati 2020. aastal seoses pandeemia puhkemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles