Riigikontroll: riik on jaganud ettevõtetele miljardeid, aga keegi ei tea, kellele ja kui palju

Erkki Erilaid
Copy
Viimase kümne aasta jooksul on Tallinna Lennujaam saanud riigilt toetust ligi 119 miljoni euro ulatuses - samal perioodil on toetusi jagatud ühtekokku 4 miljardi ulatuses.
Viimase kümne aasta jooksul on Tallinna Lennujaam saanud riigilt toetust ligi 119 miljoni euro ulatuses - samal perioodil on toetusi jagatud ühtekokku 4 miljardi ulatuses. Foto: Konstantin Sednev

Riigikontrolli hinnangul on riik kümne aasta jooksul ettevõtetele jaganud toetusi nelja miljardi eest, kuid toetustest ei ole selget ülevaadet ja kogu süsteemis valitseb paras kaos. Samas tuleb lähiaastatel samasuguses suurusjärgus veel toetusi juurde.

«Suured rahad on ELi struktuurivahendite eelarvest peale tulemas ja seetõttu on ülioluline, et ka senine maksumaksja raha kasutamine saaks korralikult üle vaadatud, et toetuseid kasutatakse edaspidi võimalikult tulusalt,» rõhutas endine rahandusminister, riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd (RE).

«Perioodil 2021–2027 on meil saada ühtekuuluvuspoliitika vahenditest kolm miljardit eurot. Äsja kinnitati Eestile eraldatava Euroopa Liidu taasterahastu maht üle 950 miljoni euro, millest 255 miljonit eurot on mõeldud rohepöördele, 116 miljonit ettevõtete digipöördele, lisaks energiatõhususe ja säästliku transpordi toetused ja palju muud. Paketist Next Generation on saada 207 miljonit. Õiglase ülemineku fondist 350 miljonit eurot,» loetles Sõerd. Toetused peaksid minema sinna, kus sellest tõuseb suurem kasu ja kasvab ettevõtete konkurentsivõime.

«Ma ei arva, et maksumaksjate raha oleks toetuste jagamisel halvasti kasutatud, kuid kindlasti on võimalik seda kasutada efektiivsemalt ja säästvamalt, kui seni välja jagatud toetusi analüüsida. Praegu aga puudulike lähteandmete tõttu seda teha ei saa,» ütles Sõerd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles