Maxima kaotas mullu käibekasvule vaatamata kaks kolmandikku kasumist

BNS
Copy
Maxima pood.
Maxima pood. Foto: Kristjan Teedema

2022. aastal kasvas Maxima Eesti OÜ käive 5,2 protsenti 546 miljoni euroni, ent puhaskasum kukkus 70 protsenti 6,5 miljonilt eurolt 1,9 miljonile eurole ja ärikasum 64 protsenti 2,7 miljonile eurole.

2022. aastal mõjutasid äriühingu tegevust kõige enam märkimisväärselt tõusnud energiahinnad, kaupluseketi Lidl tulek Eesti jaeturule, Ukraina sõda, majanduslangus ning kasvavad intressimäärad, märkis ettevõtte juhtkond majandusaasta aruandes. Need sündmused pärssisid käibekasvu ja rahavoogu, samas aitas kahekohaline inflatsiooninäitaja käibe suurenemisele kaasa, olgugi et müügimahud Eesti jaeturul vähenesid.

Lisaks iseloomustab ettevõtte vaates Eesti jaeturgu üha karmim ja suurenev konkurents, mis ajendab turuosalisi uusi kauplusi avama ja hindu vähendama, mis muudab turuolukorra veelgi keerulisemaks ja viib kasumimarginaalid alla, samuti pidev tööjõupuudus.

Nende probleemidega toimetulekuks jätkas Maxima mullu muu hulgas 2021. aastal algatatud formaadiprojekti rakendamist, mille eesmärk on kõikide kaupluste uuele ühtsele formaadile üleviimine. Samuti rakendati kõikides tegevuskohtades olulisi energiasäästumeetmeid ning keskenduti tarneahela tõhustamisele, mis hõlmas eelkõige tellimuste esitamist, transporti ning alles hiljuti püstitatud logistikakeskuse tegevust.

2022. aasta 31. detsembri seisuga oli Maximal 3205 töötajat, aasta varem samal ajal 3502 töötajat. 2022. aastal olid tööjõukulud 53,6 miljonit eurot, 3,6 protsenti rohkem kui 2021. aastal. Aasta jooksul võttis Maxima tööle ka üle 500 Ukraina põgeniku, kellest aasta lõpuks oli ettevõtte sõnul enam kui 300 inimest endiselt tööl.

Maxima alustas tegevust Eesti jaeturul 2004. aastal. 2022. aasta lõpuks kuulus äriühingule 83 kauplust ja turuosa poolest oli see suuruselt kolmas toidukaupu müüv jaekett Eestis. Ettevõte kuulub Leedu Maxima kontserni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles