Eesti firma sai Parkinsoni tõve ravimi jaoks Euroopast rahasüsti

BNS
Copy
Noored soovivad teenida ligi 1900 eurot kätte. Pilt on illustreeriv.
Noored soovivad teenida ligi 1900 eurot kätte. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Euroopa Innovatsiooninõukogu (EIC) innovatsioonikiirendi EIC Accelerator toetab Eesti ettevõtet GeneCode 16 miljoni euroga Parkinsoni tõve progresseerumise aeglustamise ravimikandidaadi väljatöötamist.

GeneCode´ile eraldatud toetus jaguneb 1,7 miljoni euro suuruseks uurimistoetuseks, millele lisandub 14,3 miljonit eurot omakapitaliinvesteeringuid. Tegu on seni suurima toetussummaga, mille üks Eesti ettevõte EIC kiirendist saanud on.  

Tänavuse 22. märtsi Euroopa Innovatsiooninõukogu kiirendi teises taotlusvoorus osalemiseks esitas täistaotluse 551 ettevõtet, mille hulgast eraldati toetus 51 ettevõttele 17 riigist. GeneCode'i toetuse suurus on 16 miljonit eurot. EIC kiirendi maksimaalne toetuse määr ühele projektile on 17,5 miljonit eurot.  

«Kui olemasolevad Parkinsoni tõve ravimid ja ravimeetodid ainult leevendavad sümptomeid, siis GeneCode'i ja Argobio arendatav raviviis suudab reaalselt aeglustada levinud haiguse progresseerumist,» sõnas GeneCode'i tegevjuht Paavo Pilv

«Kui olemasolevad Parkinsoni tõve ravimid ja ravimeetodid ainult leevendavad sümptomeid, siis GeneCode'i ja Argobio arendatav raviviis suudab reaalselt aeglustada levinud haiguse progresseerumist,» sõnas GeneCode'i tegevjuht Paavo Pilv. «Kiirendist saadava 16 miljoni euro suuruse toetuse abil saame jõudsalt projektiga GDNFi mimeetikud edasi liikuda. Meile teadaolevalt töötame esimese Eesti ettevõtte loodud ravimi loomisega, mis on kursil, et jõuda tulevikus globaalsele turule,» lisas Pilv. 

Parkisoni tõbi mõjutab enam kui 10 miljonit inimest maailmas. «Kui saame oma raviviisiga anda panuse, et parandada haiguse käes kannatajate elukvaliteeti, siis on see väga suur saavutus. Hinnatud spetsialistid GeneCode´ist ja Argobiost ning mitmed teadlased Tartu ja Helsingi ülikoolist ning rahvusvahelistest CROdest panustavad selle nimel iga päev,» kinnitas GeneCode'i nõukogu liige, professor Mart Saarma. «Nüüd on meil võimalus asuda tegema ettevalmistusi alustamaks IND etapiga, et taotleda luba kliinilisteks katseteks,» selgitas Saarma. 

GeneCode on ka eelnevalt toetusi saanud. 2022. aastal pälviti EASi rakendusuuringute programmi raames saadi kahe miljoni euro suurune toetus. 2021. aastal sõlmiti ligi kolme miljoni euro suurune uuringu- ja optsioonileping Prantsusmaa start-up-stuudioga Argobio. 

Argobio teaduspartner, PhD Yves Ribeill lisas, et Argobiol on hea meel, et koostöös GeneCode´iga arendatav projekt KevadBio on edukalt läbinud järjekordse konkurentsitiheda taotlusvooru ning ühiselt saavutatud tulemusi on kõrgelt tunnustatud.

GeneCode on Eesti-Ameerika erakapitalil põhinev ravimiarendusettevõte, mis keskendub haigusi modifitseerivate ravimite väljatöötamisele, et võidelda neurodegeneratsiooniga. Ettevõte asutati 1998. aastal Eestis. GDNFi mimeetikumides kantakse GDNFi haigusi modifitseerivad omadused üle ravimisarnaste omadustega väikemolekulidele. Lisainfo www.GeneCode.com.

Argobio on Prantsusmaal asuv start-up-stuudio, mille eesmärk on muuta tipptasemel innovatsiooniideed edukateks biotehnoloogiaettevõteteks. Argobio otsib innovatiivseid, varajases arengujärgus meditsiiniprojekte tunnustatud Euroopa akadeemilistelt uurimisasutustelt fookusega haruldastele haigustele, neuroloogilistele haigustele, onkoloogiale ja immunoloogiale. Argobio valib projekte ja toetab neid inkubatsioonifaasis eesmärgiga luua tugevaid biotehnoloogiaettevõtteid ning viia need A-seeria rahastuse saamiseni. Argobio kogenud biotehnoloogia valdkonna eksperdid pakuvad mitmekülgset tuge uute ravimite avastamisel ja arendamisel.

EIC kiirendi eesmärk on toetada väike- ja keskmise suurusega ettevõtjaid tehnoloogia-​ ja teadmusmahukate lahenduste turuvalmiks arendamisel ja turule toomisel. EIC kiirendi toetab teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni projekte, mille tulemused omavad selgelt ärilist potentsiaali, loovad uut turgu ja mis on innovaatilised. Taotleda saab kuni 2,5 miljonit eurot toetust ning kuni 15 miljonit eurot omakapitaliinvesteeringuid. 

EIC kiirendis on ettevõtetel võimalik esitada lühitaotlus jooksvalt. 2023. aasta täistaotluste esitamise järgmine tähtaeg on 4. oktoober.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles