EL on mures Hiina ekspordikontrolli pärast haruldaste metallide üle (1)

Copy
Hiina ja Euroopa Liidu lipud
Hiina ja Euroopa Liidu lipud Foto: THIERRY CHARLIER

Euroopa Komisjon teatas teisipäeval, et tunneb muret Hiina otsuse pärast kehtestada ekspordikontroll kahele haruldasele metallile, mis etendavad keskset rolli pooljuhtide tootmises. Kõige selle taustal kogub üha suuremat hoogu tehnoloogiline jõukatsumine Washingtoni ja Pekingi vahel.

Hiina kaubandusministeerium teatas esmaspäeval, et alates 1. augustist piiratakse galliumi ja germaaniumi eksporti.

Galliumi ja germaaniumi ning nende keemiliste ühendite ekspordi üle kontrolli kehtestamine on tingitud Hiina riikliku julgeoleku ja huvide kaitsmisest, ütles ministeerium avalduses.

Hiina galliumi ja germaaniumi tarnijad peavad hankima agentuurilt ekspordilitsentsi, mis näitab, millistel eesmärkidel materjale kavatsetakse kasutada.

Peking vastas selle sammuga USA võimudele, kes kehtestasid piirangud kõrgtehnoloogiliste komponentide tarnimisele Hiinasse, märgib Market Watch. Arvatakse, et uued meetmed suurendavad kiibi- ja riistvaratootjate kulusid.

Ent Euroopa Komisjoni kõneisik Sonya Gospodinova ütles, et ELi täitevharu on veendunud selles, et uued piirangud pole kuidagi seotud vajadusega kaitsta üleilmset rahu ja stabiilsust.

«Kutsume Hiinat lähenema selliselt, et ekspordipiiranguid ja -kontrolle kehtestatakse, tuginedes julgeolekukaalutlustele, mis on kooskõlas Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO reeglitega,» ütles ta.

Hiina toodab 80 protsenti maailma galliumi ja germaaniumi varudest, selgub 2020. aasta Euroopa Komisjoni ülevaatest.

EL veab Hiinast sisse 27 protsenti oma galliumi- ja 17 protsenti germaaniumivajadusest, märkis sama raport.

Galliumi kasutatakse muu hulgas ka LED-lampides ja päikesepaneelides, samas kui germaaniumi on kiudoptikas ja infrapunakaamera objektiivides.

Kuigi EL ei sammu ühte jalga Washingtoni märksa karmima hoiakuga niinimetatud tehnoloogiasõjas Hiinaga, siis ometigi püüab euroliit vähendada oma sõltuvust olulise tähtsusega materjalidest, mis pärinevad Hiinast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles