Saku Õlletehase kasum kukkus kivina

BNS
Copy
Saku Õlletehase tootmisliin.
Saku Õlletehase tootmisliin. Foto: Saku Õlletehase AS

Saku Õlletehase eelmise aasta kogukäive kasvas aastases võrdluses 4,3 protsenti 72,3 miljoni euroni, ent kasum kahanes samal ajal 18,5 protsenti 6,6 miljonile eurole.

Õlletehase müügimahud kokku olid 112,8 miljonit liitrit, mis ennekõike Venemaa-suunalise ekspordi katkemise tõttu kujunes aasta varasemast 11 protsenti madalamaks, teatas Saku.

Ekspordimaht ulatus 2022. aastal 4,4 miljoni liitrini. Saku Õlletehase enda brändide ekspordimaht langes 59 protsenti ja ekspordikäive kokku kahanes 48 protsenti. Samas näitas õlletehase poolt koduturule müüdud jookide kogus möödunud aastal 3-protsendist kasvu.

«Kahtlemata mõjutas Saku Õlletehast ja kogu joogisektorit tervikuna kõige rohkem negatiivselt sõda Ukrainas ja sellest tingituna Venemaa ja Valgevenega äritegevuse lõpetamine, mis nõudis paljude plaanide kiirkorras ümbertegemist. Kõige rohkem mõju avaldas klaaspudelite puudus, mis sundis muutma oma müügi- ja tootmisplaane eelolevaks hooajaks,» selgitas Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms.

Tema sõnul tõi Venemaa agressioon Ukrainas kaasa ka paljude õlletehase jaoks oluliste sisendhindade kallinemise, millest peamine oli energiahindade tõus, mis omakorda kergitas ka teiste kuluartiklite – tooraine ja pakkematerjalide – hinda.

«Toidu- ja joogitööstus on küllaltki vastupidav kõikvõimalikele kriisidele, mistõttu meie äris ei esine vähemalt mahtudes väga hüppelist volatiilsust. Küll aga muutub kasumlikkus ja rentaablus. Eelmisel aastal saime tunda, kuidas toodete hinnastamine ja ettevõtte tulu ei tulnud kulude kasvule järgi,» tõdes Härms.

Saku Õlletehase investeeringute kogumaht oli 2022. aastal 3,2 miljonit eurot. Suurimaks investeeringuks oli Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaasrahastusega paigaldatud süsihappegaasi kogumise süsteem, millega kogutakse kokku käärimisel tekkiv süsihappegaas ja suunatakse see ringmajanduse põhimõtteid järgides uuesti tootmisse.

Saku Õlletehas kuulub alates 2008. aastast Carlsberg Gruppi. Ettevõttes töötas 2022. aastal keskmiselt ligikaudu 300 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles