Rootsis terendab kinnisvara sundmüügi laine

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Stockholmi vanalinn. Pilt on illustratiivne.
Stockholmi vanalinn. Pilt on illustratiivne. Foto: Bob Strong/Scanpix

Bloomberg kirjutab, et Rootsi kinnisvaraomanikud on rahaliselt nii puntrasse sattunud, et peavad tegelema oma vara sundmüügiga.

Varsti võib Rootsi kinnisvara kätte saada võileivahinnaga, sest kinnisvaraomanikud on sunnitud oma vara müüki panema.

Bloombergi andmetel on Rootsi kinnisvaraomanikel, ennekõike üürikinnisvara omanikel, probleem: lähima pooleteise aastaga hakkab täis tiksuma 17 miljardi dollari suuruse võla tähtaeg. Kui tavaliselt võetakse laenu katteks uus laen, siis nüüd on vesi ahjus, sest intressimäärad on kõrgel ehk laen on kallis. Ja pealegi – pole ka tingimata lihtne uut raha headel tingimustel saada. Seega jääb Bloombergi andmetel sundmüük. Olukord on nii tõsine, et Rootsi keskpank andis hoiatuse: juhul kui suured kinnisvarafirmad hakkavad olulises koguses vara odava hinnaga rahaks tegema, võib see mõjutada terve riigi finantsstabiilsust.

Bloomberg tõi välja, et hiljuti teatas suur kinnisvaraomanik Corem Property Group, et müüb ära 51-protsendilise osaluse elamukinnisvaraga tegelevas ettevõttes Klövern.

See teeb Rootsi kinnisvaraaktsiatest ühed turu kehvemad: alates 2021. aastast on need väärtpaberid börsil ca 60 protsenti kukkunud.

Rootsi kroon on euro vastu viimase kolme aasta jooksul 11 protsenti odavnenud. Ühe euro eest saab 11,8 Rootsi krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles