Mehis Raud: Nasdaq tundub väga kallis

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nasdaq tundub väga kallis
Nasdaq tundub väga kallis Foto: AP/Scanpix

Tehnoloogiasektori erakordset tõusu on vedanud sel aastal usk tehisintellekti (AI) võidukäiku, mis on tõstnud kõigi ettevõtete aktsiahindu, kes vähemalgi määral võiks sellest kasu saada. Nasdaq kaupleb hetkel 35x kasumikordaja (P/E) peal (2,85% puhaskasumi tootlus), mis tundub väga kallis võrreldes võlakirjade tootluse ja teiste sektorite või regioonide hinnatasemetega, märkis Trigoni fondijuht Mehis Raud.

Võrdluseks näiteks Trigon Uus Euroopa fondi ettevõtted kauplevad 8,5x kasumikordaja peal ja fond ise on aasta algusest üleval 22,6%.

Esimene poolaasta on pakkunud regionaalselt ja sektorite lõikes vägagi erinevaid tulemusi. Need, kes mängisid Hiina taastumise peale, on kaotanud 6 kuuga üle 7% eurodes, samas kui tehnoloogiasektorile panustajad (läbi Nasdaqi indeksi) on teeninud ligi 30%. USA S&P 500 indeks ilma tehnoloogiaettevõteteta on üleval kõigest 6,5%.

Eestisse raske välisraha meelitada

Eesti turg on alati olnud võrdlemisi ebalikviidne ja majanduslanguse keskkonnas on uut välismaist raha raske turule meelitada. Hinnatasemed olid samuti aasta alguses pigem kallimad võrreldes näiteks teiste Ida-Euroopa või arenenud maailma aktsiatega. Kohalike investorite säästudele on samas tekkinud vägagi arvestatava alternatiivina võimalus investeerida võlakirjadesse või hoida raha tähtajalisel hoiusel.

«Ise näeme hetkel siiski mõningaid huvitavaid võimalusi ka kohalikul turul, eriti ettevõtetes, kus kasumlikkus on sel aastal oluliselt paranemas,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles