Priisalm: investorid pole Balti aktsiate hindades kokkuleppele jõudnud

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid pole Balti aktsiate hindades kokkuleppele jõudnud
Investorid pole Balti aktsiate hindades kokkuleppele jõudnud Foto: imago images/McPHOTO/SCANPIX

Baltikumi turul on tõesti olnud vaikne. Ilmselt on turul tekkinud olukord, kus positsioone juba omavad investorid vaatavad ajaloolisi tipuhindu ja ei soovi madalamatelt tasemetelt väljuda. Samas ei soovi uued investorid praegustelt tasemetelt veel siseneda, sest raha hind on oluliselt tõusnud ja see halvendab kogu majanduse väljavaadet. Eks aeg näitab, kumb pool peab oma seisukohta korrigeerima, kommenteeris Avaroni investeeringute juht Peter Priisalm.

OMX Tallinn indeks lõpetas kvartali 1,1protsendilise tootlusega, Leedu -1,6protsendilise tootlusega ning kõige vähem likviidne Läti turg tõusis 8 protsenti. Likviidsus on tagasihoidlik, sest jaeinvestorite seas on investeerimisbuum selgelt jahtunud ning väikese kauplemiskäibe tõttu pole Baltikumi turg institutsionaalsete investorite seas nii atraktiivne.

Turgu võiks elavdada oodatav Infortari IPO, mis peale Lätis gaasivõrgu omandamiseks vajalike nõusolekute saamist saab edasi liikuda.

Teise kvartali tootlused maailma börsidel jätkasid oktoobri lõpus alanud positiivsel trendil. MSCI ACWI (All Country World Index) tõusis eurodes mõõdetuna 4,9 protsenti. Negatiivse tootlusega jäid silma Hiina ja Türgi. Hiinas on Covidi-järgse majanduse elavnemise ootused oluliselt jahenenud. Türgis aga toimub peale presidendivalimisi rahapoliitika normaliseerimine, mis peaks esialgu muutma olukorra majanduses keerulisemaks.

Tehnoloogiaaktsiate tõusu on toetanud tehisintellekti valdkonna kiire areng. Üldiselt on nii, et investorid kipuvad ülehindama muutuste lühiajalist mõju ja alahindama nende pikaajalist mõju. Sellest tulenevalt võivad tehnoloogiaaktsiad lühiajaliselt olla AI-buumi najal ülehinnatud, kuid pikas perspektiivis võib tehisintellekt toetada nende ettevõtete väärtust.

Minu soovitus investoritele on kindlasti vaadata investeerimisvõimalusi laiemalt kui ainult Eesti või Baltikum, mis on väga väike piirkond ja kus börsile investeerimiseks on võimalused väga piiratud. See muidugi ei tähenda, et Baltikumi investeeringud ei võiks pakkuda head tootlust. Lihtsalt mõistlik on investeeringuid diversifitseerida (hajutada). Lisaks aktsiatele on mõistlik praegu hinnata ka võlakirjadesse investeerimise võimalusi, sest võlakirjade tootlused on oluliselt kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles