TTJA: pea neljandikul toodetest puudus eestikeelne kasutusjuhend

BNS
Copy
Kasutusjuhend
Kasutusjuhend Foto: Triin Sepp

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) kontrollis kasutusjuhendeid ning selgus, et pea neljandikul toodetest puudus eestikeelne juhend.

TTJA viis kasutusjuhendite kontrollprojekti läbi kevadel, mille raames kontrolliti üheksat poodi ja 116 toodet ning tuvastati 39 rikkumist.

Projekti käigus kontrolliti eestikeelse kasutusjuhendi olemasolu, selle arusaadavust ja asjakohaste hooldusjuhiste olemasolu. Kontrollprojektis keskenduti koduses majapidamises erinevatele kodumasinatele ning suitsu- ja vingugaasianduritele.

31 toote puhul puudus eestikeelne juhend; ühe toote puhul oli osaliselt eestikeelne teave puudu; nelja toote puhul erines tootel olev teave kasutusjuhendis avaldatud infost; kahe toote puhul oli juhend väga väikeses kirjas ning ühe toote puhul oli juhend ebaõnnestunud tõlkega ja arusaamatu ning väikeses kirjas.

Kontrollitud 116 toote seas oli 23 suitsu- ja vingugaasiandurit, millest seitsmel juhul oli kasutusjuhendiga probleeme.

TTJA võttis kõikide kauplejatega ühendust ja osa neist on puudused juba kõrvaldanud, sealhulgas koostöös maaletoojaga.

Amet juhib kauplejate tähelepanu, et kauba müügil tuleb tarbijatele anda üheselt mõistetav, sealhulgas loetavas kirja suuruses ja eestikeelne kasutusjuhend ning see peab sisaldama vajalikku teavet kauba ohutuks, sihipäraseks ja säästlikuks kasutamiseks ning kauba õigeks kokkupanemiseks, paigaldamiseks, ühendamiseks, hooldamiseks või säilitamiseks ja vajaduse korral ka hävitamiseks. Kui kaup koosneb mitmest osast, siis tuleb lisada kasutusjuhendisse loetelu kauba juurde kuuluvatest osadest.

Lisaks palub TTJA kauplejatel veenduda, et kasutusjuhend on koostatud õige kauba kohta. Nõuetekohane kasutusjuhend aitab vältida õnnetusjuhtumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles