Luminor: noorena investeerimisega alustamiseks on vaja vaid natuke raha

BNS
Copy
Sularaha. Pilt on illustratiivne.
Sularaha. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Luminori privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul ei ole noorel inimesel investeerimisega alustamiseks vaja kopsakat sissetulekut või suuri sääste, sest tähtsaim faktor raha kasvatamise juures on hoopis aeg.

Kuigi üldiselt soovitatakse investeerida 10–15 protsenti oma igakuisest sissetulekust, siis noore inimese jaoks on see tihtipeale liig ning seetõttu lükatakse investeerimisega alustamise otsust aina edasi. Kose sõnul on aga investori kõige paremaks sõbraks aeg, mis tähendab, et investeerimisega võib alustada ka väiksematest summadest, kuid seda tasub teha võimalikult varakult.

«Kindlasti võib piisava rahasumma puudumine või noore inimese madalam palk tekitada tunde, et pension on ju veel mägede taga ning palgaraha läheb vaja kõigeks muuks. Küll aga ei tähenda see, et kui alguses ei õnnestu investeerida 10–15 protsenti ja puudub sobiv algkapital, siis ei saagi investeerimisega alustada,» lausus Kose pressiteates.

Suurest algkapitalist on tema sõnul märksa olulisema tähtsusega aeg, millal investori jaoks rakendub liitintressi efekt – selle mõju tunneb investor eriti teravalt pensionieelsel perioodil. Liitintressi abil teeb aeg investori eest vajaliku töö ära. Näiteks paneb investor esialgu kasvama 1000 eurot ning tal on pensionieani aega 40 aastat.

«Kui keskmine tootlus on seitse protsenti ehk mitte just kõige ambitsioonikam, kuid asjaolusid arvestades igati saavutatav, ning inimene investeerib igakuiselt juurde umbes 200 eurot, siis 40 aastaga suudab ta kokku koguda 541 000 eurot,» kirjeldas Kose.

Kui aga investoril on 40 aasta asemel jäänud pensionieani umbes 20 aastat, siis sama tulemuse saavutamiseks samasuguse tootlusega ja sama suure kuise investeeringu puhul oleks tarvis alustada 1000 euro asemel hoopis 108 000 euroga.

Investeerimisel on oluline järjepidevus

Raha kasvatamisel on oluline ka investeerimise regulaarsus, seetõttu soovitab Kose teha internetipangas püsimaksekorraldus ning suurendada summat sissetuleku kasvades. Seejuures võikski pigem lähtuda protsentidest, mitte teatud summadest. «Kui inimene investeerib 10 protsenti sissetulekust, siis sissetuleku kasvamisel suureneb automaatselt ka regulaarne investeering. Kui sissetulekud seda võimaldavad, on aja jooksul mõistlik suurendada protsentuaalselt ka summat, mis igakuiselt investeeritakse. Just rutiin ja selle säilitamine on investeerimise puhul edu võti,» toonitas ta.

Automaatne investeerimine võimaldab ületada ka aastakümnete jooksul turgudel tekkivaid kõikumisi ja saada osa turupõhjadest. «Kriisi puhul on kõikide aktsiate hinnad madalamad, buumiajal kõrgemad – seega aitab pikaajaline ja regulaarne investeerimine võimalikud riskid tasandada,» lisas Kose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles