Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Ukraina presidendi nõunik: Venemaaga äri ajav Shell paneb raha Putini taskusse (1)

Copy
Shell tankla Prantsusmaal. Pilt on illustratiivne.
Shell tankla Prantsusmaal. Pilt on illustratiivne. Foto: SYSPEO / SIPA / Scanpix

Energiafirma Shell pole endiselt äritegevust Venemaal lõpetanud, ehkki aasta tagasi lubati Vene energiaturult lahkuda, kirjutab BBC uudisteportaal.

Eelmisel aastal moodustas Shelli veeldatud maagaasi (LNG) transport 12 protsenti kogu Venemaa meretranspordi kaubavahetusest. Seetõttu süüdistas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nõunik Oleg Ustenko Shelli vereraha vastuvõtmises.

«See on üsna lihtsasti mõistetav – Venemaa gaasiga kauplemist jätkates paneb Shell raha Putini taskusse ja aitab rahastada Venemaa jõhkrat agressiooni Ukraina rahva vastu,» ütles Ustenko.

Shelli pressiesindaja teatel on nende tehingud Venemaal seotud pikaajaliste lepingutega ning nad ei riku seadusi ega Venemaa-vastaseid sanktsioone.

Shell palus vabandust, kuid jätkas äri

2022. aasta märtsis, Ukrainale kalleletungimisele järgnenud nädalatel, palus Shell Vene naftalasti ostmise pärast vabandust ja teatas, et kavatseb Venemaa naftast ja gaasist loobuda, müüb oma Venemaal asuvad tanklad ja muud ettevõtted ning alustab järkjärgulist eemaldamist Venemaa naftatoodetest, torugaasist ja LNGst. Samas teatas Shell, et Venemaalt äraminek on keeruline väljakutse.

Pärast seda avaldust on Shell võtnud veeldatud maagaasi kaubalaste vastu kahest Venemaa sadamast.

BBC toob välja, et Euroopa Liidu energiavolinik Kadri Simson kutsus märtsis riike ja ettevõtteid üles Venemaa gaasi ostmist lõpetama ja uusi lepinguid mitte sõlmima.

Tagasi üles