Etioopia soovib liituda BRICS-riikide blokiga

PM Majandus
Copy
Etioopia peaminister Abiy Ahmed ja Venemaa president Vladimir Putin.
Etioopia peaminister Abiy Ahmed ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Sergei Chirikov/Pool via REUTERS

Aafrika üks kiiremini kasvavaid majandusi, Etioopia, on taotlenud liitumist tärkava turumajandusega riikide BRICS-blokiga, teatas riigi välisministeerium.

Termin BRIC võeti 2001. aastal kasutusele Goldman Sachsi majandusteadlase Jim O'Neilli poolt, et kirjeldada Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina kiiret kasvu. BRIC-riigid pidasid oma esimese tippkohtumise 2009. aastal Venemaal. Lõuna-Aafrika Vabariik ühines blokiga 2010. aastal.

«Me loodame, et BRICS annab meie esitatud taotlusele positiivse vastuse,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Meles Alem ajakirjanikele riikliku uudisteagentuuri ENA vahendusel.

Tema sõnul jätkab Etioopia koostööd rahvusvaheliste institutsioonidega, mis suudavad nende huve kaitsta.

Aafrika sarves asuva riigi rahvaarv on Aafrika suuruselt teine, kuid selle majandus on Rahvusvahelise Valuutafondi andmetel maailmas alles 59. kohal ja vähem kui poole väiksem kui väikseim BRICSi liige Lõuna-Aafrika Vabariik.

Eelmisel aastal teatas maailma 23. suurima majandusega Argentina, et on saanud Hiina ametliku toetuse liitumiseks rühmaga, mida peetakse tugevaks tärkava turumajandusega riikide alternatiiviks Läänele.

BRICS-riigid moodustavad ühtlasi üle 40% maailma elanikkonnast ja umbes 26% maailma majandusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles