Kas Venemaa puit? Eestisse tuuakse röögatus koguses puitu imeriikidest (6)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Palgivirnad
Palgivirnad Foto: Arvo Meeks

Pärast seda, kui hakkasid kehtima sanktsioonid Venemaa puidule, algas Eestis kõva puiduimport riikidest, kus kirjade järgi ei tohiks eriti metsa ollagi.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juht Henrik Välja märkis hiljutises intervjuus, et kuigi Venemaa vineer on turult sanktsioonide tõttu läinud, pole Venemaa puit siiski Eestist kadunud. Illegaalse Venemaa puidu skeem on imelihtne: dokumentides deklareeritakse, et puit tuleb hoopis kolmandatest riikidest.

Maksu- ja tolliameti tolliosakonna valdkonnajuht Valeri Rauam ütles, et eelmisel aastal imporditi Eestisse kokku ligi 586 miljonit kilo kaubagruppi 44 kuuluvaid kaupu, ehk siis puitu, puittooteid ja puusütt (edaspidi tekstis kasutatud lühendatult puit). «Üle 90 protsendi impordist toimus esimese seitsme kuuga ja põhiline päritoluriik puidu impordil oli Venemaa, kust imporditi puitu üle 80 protsendi. Lisaks Venemaale toimus import veel 52 riigist, sh suuremad kogused Norrast, Valgevenest, Brasiiliast, Hiinast, Suurbritanniast, USAst,» ütles Rauam, selgitades, et edasi toimus järsk langus Venemaale ja Valgevenele kehtestatud sanktsioonide tõttu. «Kõige suurem oligi puidu import Venemaalt just vahetult enne täielikku impordikeeldu kehtinud üleminekuajal märtsist juulini 2022, kus import oli lubatud enne 9. aprilli sõlmitud lepingute või nende lisalepingute alusel. Alates 10. juulist pole Venemaalt puitu imporditud,» rääkis Rauam.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles