Soome majandusminister Junnila astub ootamatult skandaalide tõttu tagasi

Erkki Erilaid
Copy
Põlissoomlaste erakonda kuuluv majandusminister Vilhelm Junnila.
Põlissoomlaste erakonda kuuluv majandusminister Vilhelm Junnila. Foto: EEVA-MARIA BROTHERUS

Põlissoomlaste erakonda kuuluv majandusminister Vilhelm Junnila teatas, et astub ametist tagasi. Soome meedia andmetel näib olevat minister avalikkusele andnud ebaõigeid andmeid oma karjääri ja õpingute kohta, samuti on mees tuntud oma skandaalsete väljaütlemiste poolest.

Majandusminister Vilhem Junnila on näiteks väitnud, et on ettevõtja ja ülikoolis politoloogiat õppinud, kuid Soome riigimeedia Yle ei leidnud tõendeid ei aktiivse äritegevuse ega tehtud teadusuuringute kohta. Samas ei ole minister, kes viibib praegu Kanadas Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni kohtumisel seni Ylele kommentaare andnud, küll aga teatas ta reede keskpäeval, et astub ametikohalt tagasi.

«Hoolimata erakonna ja oma parlamendirühma usaldusest näen asja nii: valitsuse jätkamist ja Soome mainet silmas pidades on mul võimatu ministrina jätkata,» kirjutas Junnila pressiteates.

10 päevase ametiajaga sai Junnilast kõige lühemat aega ametis olnud minister Soome ajaloos.

Majandusminister elas veel kolmapäeval parlamendis üle usaldushääletuse, mis korraldati, kuna ta oli osalenud ühel paremäärmuslaste üritusel ning samuti viitas minister valge rassi ülimuslikkusele ja Natsi-Saksamaa liidrile Adolf Hitlerile. Reedel sai rohkem tema tegevustest teatavaks ning see häiris eriti koalitsiooni samuti kuuluvaid kristlikke demokraate.

Soome president Sauli Niinistö nimetas Junnila osas tekkinud skandaali valitsuse jaoks väga piinlikuks. Junnila paremäärmuslikud viited ja sidemed on tähelepanu äratanud ka välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles