Euroopa gaasihoidlad täituvad eesmärgist tublisti kiiremini

Erkki Erilaid
Copy
Inčukalnsi gaasihoidla
Inčukalnsi gaasihoidla Foto: Ints Kalnins

Euroopas on maagaasi varutud tänaseks kolmandiku võrra rohkem kui mullu juuni lõpuks. Gaasihoidlad on täidetud 77 protsendi ulatuses. EL-i eesmärk on saada gaasihoidlad 90 protsendi ulatuses täis enne novembri algust, kuid ilmselt jõutakse selleni juba sügiseks.

Euroopa suurematel tarbijatel nagu Saksamaa ja Itaalia on hoidlad täis juba üle 80 protsendi. Isegi Läti Inčukalnsi hoidlas, kus mullu juuni lõpus oli vaid 8 TWh gaasi, ulatuvad hetkel gaasivarud juba 14 teravatt-tunnini. Gaasi börsihind on liikunud juunis enamikel päevadel 25 ja 35 euro/MWh vahel.

Analüüsifirma Rystad Energy hinnangul on Euroopa Liit õigel teel, kui täidab oma maagaasihoidlad enne tähtaega, vahendas Oilprice.

«Arvestades ajaloolist nõudlust ja erinevaid pakkumise stsenaariume, võivad hoidlad sel aastal enne talve täis saada, mistõttu tuleb gaasivood mujale suunata,» arvas Rystadi vanemanalüütik Lu Ming Pang.

Euroopas alustati gaasihoidlate hoogsat täitmist juba kevadel, kuid viimasel ajal on varude suurenemine aeglustunud. Reutersi analüütiku John Kempi hinnangul on selle põhjuseks, et madalad hinnad stimuleerivad tööstustarbijate nõudlust.

Kemp märkis, et juuni alguse gaasi tase hoidlas oli 48 protsenti kõrgem selle aastaaja kümne aasta keskmisest, samas oli see vähem kui mai lõpus.

Hinnad on olnud suurema osa sellest kuust tõusuteel, peamiselt põlluhooldustööde ning Norras toimunud tootmisseisakute tõttu. Gaas võib veelgi pisut kallineda, kuna ilmaprognoosid näitavad, et Loode-Euroopas, kus on suurimad gaasitarbijad, algab suve tavapärasest kuumem aeg, mistõttu kasutatakse rohkem energiat jahutamiseks.

Üldine gaasinõudlus Euroopas jääb aga viie aasta keskmisega võrreldes tagasihoidlikuks, sest majandused aeglustuvad ja hoolimata eelmise suve rekorditega võrreldes kordades madalamatest hindadest pole tööstused gaasile tagasi läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles