Neljapäevane töönädal on minevik. Tööturul on juba uus trend (3)

PM Majandus
Copy
Puhkus
Puhkus Foto: Ethan Robertson / Unsplash

Viimastel aastatel on ettevõtted aktiivselt uusi võimalusi uurinud, et parandada töötajate töö- ja eraelu tasakaalu ja tagada neile suuremat paindlikkust. Neljapäevane töönädal kui üks selline võimalus on meedias märkimisväärset tähelepanu saanud, aga Tele2 astus sellest sammu edasi, pakkudes oma töötajatele piiramatut puhkust.

Võrdsed võimalused kõigile töötajatele

Piiramatu puhkuse ideega tuli Tele2s juba 2020. aastal välja endine tegevjuht Chris Robbins, kes soovis anda töötajatele suuremat vabadust ja paindlikkust. Alguse sai see väikestest sammudest: kui varem kinkis ettevõte töötajale sünnipäeva puhul meeneid, siis edaspidi anti sünnipäevaks vaba päev. «Meie töötajate reaktsioon oli uskumatult positiivne,» ütles Tele2 personalijuht Eve Karo.

Ehkki piiramatu puhkus võib kõlada ulmeliselt, on see suurettevõttes reaalselt rakendatav ning võimaldatud kõigile tele2lastele, ka klienditeeninduses töötavatele inimestele. «Alguses olid ideele vastu esinduste juhid, kes kartsid, et võimalust saavad kasutada vaid kontoritöötajad ja et see süvendab ebavõrdsust esindustes töötavate inimeste ning kontoritöötajate vahel,» meenutas Karo. Statistika näitab nüüdseks aga vastupidist – nii esindustes kui ka kontoris töötavad inimesed kasutavad piiramatut puhkust ühepalju.

Töötajad ei pea puhkamist õigustama

Piiramatu puhkusega kaasnes märkimisväärne muutus Tele2 lähenemisviisis vaba päeva võtmisele. «Kõrvaldasime konkreetsed päevad, nagu matuse-, pulma- ja tervisepäevad, kuna mõistsime, et me ei pea tegelikult täpselt teadma, miks inimesel on vaba päeva vaja. Inimene ei pea põhjendama, miks ta puhata soovib,» ütles Karo. Küll aga tuleb uue kontseptsiooni kohaselt enne piiramatu puhkuse võtmist kasutada ära tavapärased puhkusepäevad, mida Tele2s on niigi rohkem kui enamikus ettevõtetes.

«Juba enne piiramatu puhkuse võimaluse loomist ei lugenud me puhkusepäevade hulka nädalavahetusi ja kui riigipüha langeb nädalavahetusele, saavad meie inimesed ka selle eest lisa vaba päeva,» selgitas Karo. Ülejäänud piiramatu puhkuse võtmise reeglid on sarnased tavalise puhkusega.

Karo tõi näiteks, et tegelikult ei puhata piiramatult mitu kuud järjest, nagu arvata võiks, vaid keskmiselt võetakse puhkust korraga neli päeva järjest. Samuti tagab piiramatu puhkus töötajatele rahuliku meele läbipõlemise või muude isiklike probleemide korral ehk nad ei pea võtma haiguslehte või muretsema sissetuleku pärast. Puhkuse andmisel arvestatakse alati, et esindustes oleks töötajaid ja kontorist ei puhkaks ühel ajal kogu osakond, täpselt nagu tavalise puhkuse puhul.

Piiramatu puhkus kasvatab rahulolu

Tele2 katsetas valitud osakonnas ka neljapäevast töönädalat, mida siiski kasutusele ei võetud. «Saime aru, et neljapäevane töönädal eeldaks töö haldamiseks suuremat personali, sest osa töötajatest tundsid katsetuse ajal liigset survet teha nelja päeva jooksul ära justkui viie päeva jagu tööd,» selgitas Karo.

Ehkki piiramatu puhkuse süsteem ei ole ettevõttes kasumlik, leiab Karo, et alati on parem hoida olemasolevaid töötajaid, kui teha läbi uus värbamisprotsess ning uute töötajate koolitamine. «Meie töötajad teavad, et neil on vabadus võtta vajadusel rohkem puhkust, kui seadusega ette nähtud. Loodame, et uus suund kasvatab veelgi töötajate rahulolu ja tugevamat pühendumist ettevõttele,» selgitas Karo.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles