Tehnoloogiahiiu jõudemonstratsioon: Google blokeerib Kanadas kohalike uudiste edastamise

PM Majandus
Copy
Google.
Google. Foto: Sean Kilpatrick/ Canadian Press/ Scanpix

Google teatas, et blokeerib Kanadas kohalikud uudiselingid vastuseks seadusele, mis nõuab tehnoloogiahiidudelt Kanada meediaväljaannete eest tasumist, vahendab BBC.

Kanada parlament võttis veebiuudiseid puudutava seaduse vastu eelmisel nädalal ning selle kohaselt peaksid suured platvormid nagu Google ning Facebooki omanik Meta uudiste pakkujatega kokku leppima. Seadus peaks jõustuma kuue kuu pärast. Google'i otsus tuli pärast Meta teadet, et ka nemad piiravad Kanada kasutajatele suunatud uudiste sisu.

Maailma meediaväljaanded on hädas, sest suured tehnoloogiahiiud võtavad turgudelt väga suure tüki veebireklaami rahast, jättes kohalikud väljaanded kiratsema. Sama lugu on Euroopas ja Eestis. Nii püüavadki mitmed riigid omapoolseid samme astuda ja USA hiidudelt mingitki õiglast hüvitist saada. 

Sarnane seadus võeti ka Austraalias kaks aastat tagasi vastu, kuid Austraalia seadusandjad tegid muudatusi pärast seda, kui Meta blokeeris ajutiselt Austraalia kasutajatel uudiste jagamise ja vaatamise oma platvormidel. Muudatused tagasid blokaadi lõppemise ning Meta ja Google on sellest ajast Austraalia meediaväljaannetega pidanud läbirääkimisi 30 tehingu osas, edastab BBC. 

Google nimetas Kanada seadust eelnevalt «ebapraktiliseks» ja tegi ettepaneku selle muutmiseks. Mõlemad ettevõtted on pidanud valitsusega ka seaduse üle läbirääkimisi. 

Kanada valitsus aga väidab, et seadus aitab tagada õiglast hüvitist raskustes väljaannetele ning on vajalik «Kanada digitaalsel uudisteturul õigluse suurendamiseks». Kanada parlamendi sõltumatu eelarvejärelevalve leidis, et uudisteorganisatsioonid võiksid saada digitaalplatvormidelt aastas hüvitiseks kuni 329 miljonit Kanada dollarit.

BBC kirjutab, et seaduse eest seisnud meediaühendused ning väljaanded on nüüd hädas, sest Google'i kaudu liigub Kanada väljaannetesse oluline osa veebiliiklusest. 

Näiteks Globe and Maili puhul moodustab Google 30 protsenti nende liiklusest, rääkis kirjastaja Phillip Crawley eelmisel kuul parlamendis. Maineka prantsuskeelne väljaanne Le Devoir saab 40 protsenti oma liiklusest Google'ilt ja peaaegu 30 protsenti sotsiaalmeediast.

Google ei täpsustanud, kaua kohalike uudiste blokeerimine kestab, küll aga näitas oma jõupositsiooni: «Andsime valitsusele teada, et seaduse jõustumise korral peame Kanada uuste lingid oma otsingust, uudistest ning toodetest Kanadas eemaldama,» teatas Google. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles