Virgin Galactic viis lõpuks oma esimesed maksvad kliendid kosmosesse

Copy
Itaalia meeskonna liikmed kallistavad üksteist pärast naasmist Virgin Galacticu raketilennuki esimeselt kommertslennult kosmosesse
Itaalia meeskonna liikmed kallistavad üksteist pärast naasmist Virgin Galacticu raketilennuki esimeselt kommertslennult kosmosesse Foto: JOSE LUIS GONZALEZ

Virgin Galactic lennutas neljapäeval edukalt oma esimesed tasulised kliendid kosmosesse, mis on kauaoodatud saavutus.

Itaalia õhujõudude ohvitserid lehvitasid oma riigi lippu ja vaatasid akendest välja Maa kõverust, nautides samal ajal paar minutit raskusteta olekut 85 kilomeetri kõrgusel merepinnast.

80 kilomeetrit peetakse NASA ja USA õhujõudude poolt kosmose piiriks, kuigi rahvusvaheliselt tunnustatud piir, mida tuntakse Karmani joone nime all, on sada kilomeetrit.

«Tere tulemast kosmosesse, astronaudid,» ütles Virgin Galacticu esindaja Sirisha Bandla otseülekandes.

Missioon Galactic 01 algas hiiglasliku kaheruumilise lennukiga, mis startis New Mexicos asuvalt Spaceport America lennuväljalt.

Kosmoselennuki kabiinis viibisid kolonel Walter Villadei ja kolonelleitnant Angelo Landolfi Itaalia õhujõududest, Pantaleone Carlucci Itaalia riiklikust teadusnõukogust ja Colin Bennett Virgin Galacticust. Lisaks oli kosmoselennukis kaks pilooti ja kandjalennukis kaks pilooti.

Virgin Galacticu kosmoselaev
Virgin Galacticu kosmoselaev Foto: Virgin Galactic

Lend toimus peaaegu kaks aastat pärast seda, kui Virgin Galacticu asutaja Richard Branson lendas kosmosesse katselennul, mis pidi sisse juhatama uue tulusa kosmoseturismi ajastu.

Kuid hiljem tabasid ettevõtet tagasilöögid, sealhulgas lühiajaline lennukeeld Föderaalse Lennuameti (FAA) poolt, kes leidis, et Bransoni lend kaldus kõrvale määratud õhuruumist ja Virgin Galactic ei teatanud «vahejuhtumist», nagu nõutud.

Hiljem selgus laborikatsete käigus, et teatavad sõidukites kasutatud materjalid olid jäänud alla nõutava tugevuse, mistõttu oli vaja ajakohastada lennukiparki.

Ettevõte lõpetas oma kosmoselendude pausi eduka katsega mais, mis sillutas teed neljapäevaseks missiooniks. Enne neljapäevast kommertslendu tehti kokku viis katselendu.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles