Soomes nõuab ehitusfirma töötajatatelt palgapäeval osa palka tagasi (5)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Ehitustööd Helsingi kesklinnas. Pilt on illustratiivne.
Ehitustööd Helsingi kesklinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Lõuna-Soomes tegutsev kosovolaste juhitav ehitusfirma sunnib oma töötajad osa palgast tagasi maksma ja käsib neil maksta enne tööleasumist värbamistasu, kirjutab Soome rahvusringhääligu Yle uudisteportaal.

Yle rääkis viie ettevõttes töötanud inimesega, kes ütlesid, et pärast palgapäeva küsivad nende ülemused osa nende palgast sularahas tagasi. Kõik töötajad palusid anonüümsust, sest pelgavad tööandja kättemaksu.

Töötajate sõnul küsitakse tagasi märkimisväärne osa palgast. Täpsemaid summasid nad ei avaldanud, kuid Soome meedia andmetel jääb üks töötaja sageli ilma kümnete töötundide tasust. Lisaks peavad nad töölevõtmisel maksma värbamistasu vahemikus 5000–6500 eurot. Raha küsitakse juba enne tööleasumist. Nendel, kes raha ei maksnud, võeti summa hiljem palgast maha.

Töötajad on enamasti rahvuselt kosovlased ning kuna enamik neist ei oska soome ega inglise keelt, siis on neil keeruline mujal tööd leida.

«Tahtsin sel suvel Kosovosse puhkama minna, aga mul pole raha.»

Töötajad ütlesid riigimeediale Yle, et nad kannatavad rahapuuduses ja on firma juhtides pettunud. Nad ei usu, et tööandja oma käitumist muudab.

«Tahtsin sel suvel Kosovosse puhkama minna, aga mul pole raha,» rääkis üks intervjueeritutest.

Asja uurib kohalik politsei, kes teatas Soome meediale, et töötajatelt töölevõtmise eest tasu sisse kasseerimine on ebaseadluslik.

Yle otsustas kõnealuse ettevõtte nime mitte avaldada, sest neile teadaolevalt on selline teguviis Soomes toimetavate Kosovo taustaga ettevõtete seas laialt levinud.

Töötajatele maksmise ja seejärel raha tagasivõtmise skeem on Soomes ehitussektoris levinud ka laiemalt, kuid seda on sageli keeruline tõestada, sest paberite järgi on kõik korras ja töötajatele makstakse vähemalt kollektiivlepingus määratud miinimumtasu.

Soomes pole seadusega paika pandud üldist miinimumpalka, vaid see määratakse töövaldkonna kollektiivlepingus.

Selle nädala alguses ilmus Soomes raport, kus ilmnes, et enam kui pooltes kontrollitud ehitusfirmades rikutakse välismaalastest töötajate õigusi. Sageli ei maksta neile miinimumtasu või nad võetakse tööle ilma lepinguta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles