Tähelepanu: alates homsest sõltub töötu abirahade saamine täiesti uuest asjaolust

BNS
Copy
Töötukassa kontor
Töötukassa kontor Foto: Marko Saarm

Alates 30. juunist sõltub töötuskindlustushüvitise maksmise aeg lisaks inimese töötuskindlustusstaažile ka sellest, milline on tööturu olukord.

Riigikogu võttis vastavad seadusemuudatused 79 poolthäälega vastu eelmise aasta novembris, teatas töötukassa.

Eesti Töötukassa juhatuse liige Brit Rammul märkis pressiteates, et paindlikum hüvitise maksmise süsteem annab kõrge tööpuuduse ajal tööotsijatele suurema kaitse ja võimaldab hüvitiste maksmisel inimesekesksemat lähenemist.

Tööotsingute alguses määratakse inimesele vastavalt tema töötuskindlustusstaažile hüvitise baasperiood. Kui inimese töötuskindlustusstaaž on lühem kui viis aastat, määratakse hüvitis 180 kalendripäevaks, kui töötuskindlustusstaaži on viis kuni kümme aastat, on hüvitise baasperiood 210 kalendripäeva ja kui staaži on kümme aastat või enam, määrab töötukassa hüvitise 300 kalendripäevaks.

Enne hüvitise maksmise baasperioodi lõppemist võrdleb töötukassa töötute arvu varasemate aastate keskmisega. Et majanduses tuleb ette ootamatusi, siis vaadatakse kahte perioodi: viimast kolme aastat ja viimast kümmet aastat. Töötuskindlustushüvitise periood pikeneb juhul, kui tööturu olukord on varasemate aastatega võrreldes keerulisem või on töötus järsult tõusnud. Kui töötute arv on väike, siis on töö leidmine lihtsam ja hüvitise periood ei pikene.

«Tööturu olukorra hindamine ja sellega arvestamine võimaldab kõrge tööpuuduse ja tööturul valitseva ebakindluse tingimustes pakkuda tööotsijatele suuremat kaitset,» rõhutas Rammul.

Üle viieaastase staažiga inimestel pikendatakse hüvitise maksmist maksimaalselt kaks korda 60 päeva või siis üks kord 120 päeva võrra, olenevalt, kas tööturul on keerulisemad ajad või on seda tabanud järsk langus. Lühema staažiga inimestel pikeneb periood järsu languse ajal üks kord ja 60 päeva võrra.

See, kas hüvitist makstakse kauem, selgub umbes kuu aega enne hüvitise lõppemist ja sellest annab töötukassa inimestele ise teada. Hüvitise perioodi pikendamiseks ei pea registreeritud töötu ise midagi taotlema või kinnitama, kõik toimub automaatselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles