Euroopa Komisjon esitas ettepanekud digieuro kasutuselevõtuks

BNS
Copy
Euromündid. Foto loo juures illustreeriv.
Euromündid. Foto loo juures illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjon esitas kolmapäeval kaks ühisraha eurot puudutavat seadusandlikku ettepanekut – neist ühe eesmärk on tagada, et euro pangatähed ja mündid oleksid inimestele ja ettevõtjatele kogu euroalal kättesaadavad ning sularahaga saaks jätkuvalt laialdaselt maksta, teise ettepanekuga luuakse raamistik sularaha täiendava digieuro kasutuselevõtuks.

Euro on käibel olnud üle paarikümne aasta. Kui 60 protsenti küsitletud inimestest sooviks jätkuvalt kasutada sularaha, siis üha rohkem inimesi soovib maksta digitaalselt, kasutades pankade ning muude digitaal- ja finantsettevõtete väljastatud kaarte ja rakendusi, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis. COVID-19 pandeemia kiirendas seda suundumust veelgi.

Komisjoni juhtiva asepresidendi Valdis Dombrovskise sõnul täiendaks digieuro sularaha, mitte ei asendaks seda. «Tänaste seadusandlike ettepanekutega tagatakse ka sularaha täielik kättesaadavus, võimaldades samal ajal Euroopa Keskpangal aja jooksul arendada digieuro praktilisi aspekte. See oleks ohutu ja turvaline, kiire ja mugav – nii internetis kui ka mujal – ning pakuks tarbijatele rohkem valikuvõimalusi koos isiklike digitaalsete maksevõimalustega, nagu kaardid ja eri rakendused. Ning see oleks kõigile tasuta ja kõrgel tasemel andmekaitsega,» lubas Dombrovskis.

Digieuro peaks maksete tegemiseks olema kättesaadav nii internetis kui ka mujal ehk makseid saaks teha seadmest seadmesse ka ilma internetiühenduseta. Veebiväliste maksete puhul oleks kasutajate isikuandmed endiselt kindlalt kaitstud, sest makse tegemisel tuleks avaldada vähem isikuandmeid kui praegu kaardimaksete tegemisel.

Põhilisi digitaalseid euroteenuseid osutataks eraisikutele tasuta. Inimestel, kellel ei ole pangakontot, oleks võimalik avada konto postkontoris või muus avalik-õiguslikus asutuses, näiteks kohalikus omavalitsuses, mida oleks ettepaneku järgi lihtne kasutada ka puuetega inimestel.

Kogu euroala kaubandusettevõtjad peaksid digieurot aktsepteerima, välja arvatud väga väikesed kauplejad, kelle jaoks oleksid uue maksetaristu loomise kulud ebaproportsionaalselt suured.

Kui Euroopa Parlament ja nõukogu ettepaneku heaks kiidavad, kehtestatakse sellega digieuro kasutuselevõtuks õigusraamistik, kuid see, kas ja millal digieuro käibele lastakse, jääb Euroopa Keskpanga otsustada.

Komisjoni teise ettepaneku eesmärk on tagada euro aktsepteerimine ja kättesaadavus kogu euroalal. Kuigi sularaha euroalal üldiselt aktsepteeritakse, on mõnes liikmesriigis ja sektoris olnud sellega probleeme. Samal ajal on mõnel inimesel raskusi sularaha kättesaadavusega, näiteks sularahaautomaatide ja pangafiliaalide sulgemise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles