Tõnu Pekk: maksud on raha kogumisel üliolulised, kuid valitsus ei kaasanud III samba muudatustesse kogujate arvamust

Tõnu Pekk
, Tuleva juht
Copy
 Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk.
 Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna tuleval aastal kolmandasse sambasse sissemaksetelt saab ülejärgmisel aastal tagasi 20 protsendi asemel 22 protsenti, muudab see raha kogumist. Kuid kes plaanisid ikkagi sammast lühiajaliselt kasutada ja sealt lähiajal raha välja võtta, neil võib tekkida soov makse optimeerida ja müüa osakud mitte tuleval aastal, vaid tänavu, sest siis on maksumäär madalam. Valitsus tegi ka III sammast mõjutavaid maksumuudatusi, aga tema teada pensioniks raha kogujate arvamust ei küsinud, ütles pensioniühistu Tuleva juht Tõnu Pekk.

Eesti maksusüsteemi tugevus on see, et ta on lihtne. Nii on riik lahendanud III samba maksustamise lihtsalt: sissemakselt saad tulumaksu tagasi, raha väljavõtmisel peab pensionikeskus tulumaksu kogunenud summalt kinni sõltuvalt sellest, kui vana koguja on. Kui võtad enne eelpensioniiga, peab pensionikeskus kinni tulumaksu kehtiva määraga (sel aastal 20 protsenti, järgmisel aastal 22 protsenti), kui võtad peale eelpensioniga, on tulumaks kas 0 protsenti (kui võtad raha välja regulaarsete maksete ehk fondipensionina) või 10 protsenti kui ühekordse väljamaksena.

Iga tugevus on mõnikord ka nõrkuseks. Seadus ei arvesta võimalusega, et kui sa kogemata maksid sisse rohkem kui sinu tulumaksuvaba limiit (15 protsenti brutotulust aastas ja maksimaalselt 6000 eurot) siis raha enne pensioniiga väljavõtmisel saab see limiidist rohkem sisse makstud osa topeltmaksustatud. Samuti ei arvesta seadus seda, et sissemakse tegemise ajal võis kehtida teine tulumaksu määr kui ennetähtaegse väljavõtmise hetkel.

Enamik inimesi kogub kolmandasse sambasse eesmärgiga seda raha kasutada siis, kui pensioniiga on kätte jõudmas. Nende jaoks muutub kogumine veelgi soodsamaks, kuna järgmisel aastal saad tehtud sissemaksetelt juba 22 protsenti tagasi senise 20 protsendi asemel.

Maksud on sarnaselt fondide tasudega ülioluline, aga tihti ignoreeritud pikaajalise kogumise edutegur. Nagu ütleb indeksifondide looja Jack Bogle: «Tootlus tuleb ja läheb, tasud (ja siia hulka liigitab Bogle ka maksud) kestavad igavesti». Seepärast on iga teadliku koguja mõistlik valik kasutada kõigepealt ära oma kolmanda samba maksueelis ja alles seejärel hakata vaatama teisi investeerimisvõimalusi.

Kuigi neid inimesi on kindlasti oluliselt väiksem hulk, kes plaanisid just järgmisel aastal oma kolmanda samba ennetähtaegselt välja võtta, oleks siiski hea praktika seadusemuudatuste tegemisel ka selliseid juhtumeid ette näha. Minu teada ei küsinud seadusandja kolmandas sambas kogujate arvamust plaanitud muutuse kohta ja seaduse seletuskirjas ka selle kohta märke ei ole.

Tuleva on teinud riigile mitmeid ettepanekuid, mis aitavad pensioniks kogumist teha kasulikumaks ja lihtsamaks just kogujale, mitte vahendajatele. Oleme seadusandjale olnud heaks partneriks, sest meie ettepanekud lähtuvad kogujate huvidest, mida seadusandjal on tihti raske teada saada, ettepanekud on olnud hästi läbi mõeldud ja lihtsasti rakendatavad. Loodan väga, et riik kaasab järgmine kord ka kogujate esindajad selliste oluliste muudatuste tegemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles